SKRÅ SITUPS

Skrå situps trener både de rette og de skrå magemusklene – perfekt for deg som vil ha en pen og sterk mage.

Skrå situps passer for deg som vil trene kjernemuskulaturen med ekstra fokus på de skrå magemusklene. Mens vanlige situps i hovedsak går på rectus abdominis, det vil si «vaskebrettet», vil skrå situps aktivere obliquus internus og externus litt ekstra. Det er perfekt for deg som vil ha en velutviklet og stabil kjernemuskulatur.


FREMGANGSMÅTE

  1. Legg deg på ryggen. Du kan ligge rett på gulvet, på en matte eller i en skråbenk beregnet på formålet.
  2. Bøy bena slik at du har cirka 90 grader i kneleddene. Legg armene i kors over brystet, eller hold hendene samlet bak nakken. 
  3. Start bevegelsen ved å krumme overkroppen slik at du løfter ryggen. 
  4. Fortsett med å løfte også nedre del av ryggen ved å bøye i hoftene samtidig som du gjør en roterende bevegelse med overkroppen. Tenk at skulderen på den ene siden skal nærme seg kneet på motsatt side. 
  5. Senk deg deretter kontrollert ned til utgangsposisjon, og gjenta. 
  6. Utfør neste repetisjon i samme retning, eller veksle mellom å vende deg til høyre og venstre i annenhver repetisjon. 


TIPS

  • En vanlig feil er å bruke bena til å gynge opp overkroppen. Hold gjerne føttene i ro under en ribbevegg eller et lignende festepunkt. Hvis du trener sammen med noen, kan dere bytte på å holde fast føttene for hverandre. Når føttene er i ro, blir du mer stabil, og det blir enklere å konsentrere seg om teknikken som gjør at de rette musklene får arbeide. 
  • En annen vanlig feil er at man forsøker å dra seg opp med armene når hendene er samlet bak hodet. 
  • Hvor anstrengende skrå situps blir, avhenger i stor grad av hvor du plasserer hendene. Øvelsen blir tyngre jo lenger opp mot eller over hodet du holder hendene. Et annet tips som kan gjøre øvelsen tyngre, er å holde en vekt i armene eller i hendene over hodet.


VARIANT

Du kan gjøre skrå situps på gulvet eller i en situpsbenk. Med en situpsbenk kan du enkelt holde føttene i ro samtidig som øvelsen blir tyngre siden du jobber i stigning.

MUSKLER

Listen nedenfor viser hvilke muskler som har betydning for gjennomføring av øvelsen.


Agonister

▪ Obliquus


Synergister

▪ Quadratus lumborum


BESLEKTEDE ØVELSER

Her ser du hvilke andre øvelser som belaster samme eller nært beslektede muskelgrupper.


Obliquus


KLASSIFISERING

Type øvelse: øvelse for kjernemuskulaturen

Bevegelig ledd: overkroppen

Type bevegelse: lateralfleksjon i overkroppen


UTSTYR

Her finner du forslag til personlig treningsutstyr som aktivt kan støtte gjennomføringen av øvelsen og/eller redusere risikoen for skader.

Hvis du vil gjøre situps et annet sted enn på treningssenteret, anbefales det å bruke en tynn treningsmatte for å gjøre øvelsen mer behagelig. Vil du øke intensiteten et hakk, kan en enkel magetreningsbenk til hjemmebruk være et godt alternativ. Hvis bruk av benk ikke er utfordrende nok, kan du enkelt øke vanskelighetsgraden ved å holde en frivekt mot overkroppen (f.eks. medisinball, manual eller vektskive).

Utstyr: Skrå situps
Toppselgere
+ 1 variant
Toppselgere
+ 1 variant
329 kr
Kjøp
Kjøp
+ 5 varianter
130 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
+ 26 varianter
Toppselgere
+ 26 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp