FRONTHEV I KABELMASKIN

Fronthev i kabelmaskin er en isolasjonsøvelse der du virkelig kan få trent skuldrene grundig. 

Med fronthev i kabelmaskin (eng. front lift barbell) kan du isolere overflatemuskelen på skulderens utside: deltamuskelen. Isolasjonsøvelser passer godt for deg som trener etter splittprogram eller bare vil trene skulderpartiet litt ekstra.


FREMGANGSMÅTE  

  1. Stå med ryggen til en kabelmaskin eller cable-crossover-maskin og med vaieren plassert mellom føttene. 
  2. Grip håndtaket med et overhåndsgrep og hendene plassert i skulderbreddes avstand eller noe tettere. 
  3. I utgangsposisjon skal du stå støtt med lett bøyde ben og en rak holdning der skuldrene er senket og trukket litt tilbake. Legg hendene mot fremsiden av lårene, og la armene være rette eller lett bøyde. 
  4. Start bevegelsen ved å løfte armene frem og opp til de er i vannrett stilling. Senk deretter armene til utgangsposisjonen med en kontrollert bevegelse, og gjenta. 
  5. Forsøk å holde skuldrene senket og tilbaketrukket gjennom hele øvelsen.


TIPS  

  • En vanlig feil er å bruke altfor tung vekt, slik at du må kippe den opp ved hjelp av ryggen og hoftene. Feilen forekommer særlig når øvelsen utføres stående. 
  • Hvis du vil forsikre deg om at det er deltamusklene som jobber, kan det derfor være lurt å ikke bruke mer vekt enn det nettopp deltamusklene klarer å takle. Eventuelt kan du utføre øvelsen sittende – se nedenfor.
  • Fronthev i kabelmaskin kan utføres med en rekke ulike håndtak, blant annet håndtak som du holder med hammergrep, der tomlene er rettet opp mot taket. Noen føler at hammergrepet er mer behagelig for skulderleddet, men det stiller høyere krav til biceps samtidig som den overfladiske delen av deltamuskelen får arbeide i mindre grad.
  • Hvis du er plaget med at det gjør vondt i skuldrene når du løfter armene høyere enn skulderhøyde, kan du begrense bevegelsen til 90 grader i skulderleddet.


VARIANT 

En variant av fronthev i kabelmaskin er å utføre øvelsen sittende. Det finnes egne kabelmaskiner beregnet på dette, der du holder et håndtak i hver hånd.

Fronthev kan også utføres med stang eller manualer.

MUSKLER 

Listen nedenfor viser hvilke muskler som har betydning for gjennomføring av øvelsen.


Agonister

▪ Deltoideus anteriorSynergister

▪ Deltoideus lateralis

▪ Pectoralis major pars clavicularis

▪ Trapezius descendens


BESLEKTEDE ØVELSER 

Her ser du hvilke andre øvelser som belaster samme eller nært beslektede muskelgrupper.


Deltoideus anterior


KLASSIFISERING  

Type øvelse: isolasjonsøvelse

Bevegelig ledd: skulderleddet

Type bevegelse: skulderfleksjon


KURIOSA

Enten du vil bli sterk i skuldrene eller bare ønsker deg et bredt og velutviklet skulderparti, er det deltamusklene du bør konsentrere deg om. En deltamuskel består av en fremre, ytre og bakre del med en felles oppgave: å utvikle kraft i skulderleddet, men i ulike retninger. Ved foroverløft er det særlig den fremre og ytre delen av deltamuskelen som jobber.


UTSTYR

Her finner du forslag til personlig treningsutstyr som aktivt kan støtte gjennomføringen av øvelsen og/eller redusere risikoen for skader.

Fronthev er en isolasjonsøvelse der man bruker forholdsvis lav vekt. Hvis du likevel har problemer med at grepet svikter, kan det være lurt å investere i et par gode treningshansker eller magnesiumkarbonat. Sistnevnte fås i både fast og flytende form.

De fleste styrketreningsøvelser, og spesielt de som utføres stående med frie vekter, vil ha nytte av at du bruker treningssko som passer til formålet. Med vanlige joggesko med buet og støtdempet såle blir underlaget utstabilt, og her er en styrketreningssko med flat og stiv såle å foretrekke.

Utstyr: Fronthev i kabelmaskin
+ 2 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp
199 kr
Kjøp
Kjøp