SITTENDE TÅHEV (LEGGPRESS)

Når det gjelder trening av leggene, er tåhev det opplagte valget. Vil du isolere den dypere delen av leggmuskulaturen, soleus, må kneleddene være bøyde, og da er det sittende tåhev som skal til.

Leggmusklene består av gastrocnemius og soleus, som til sammen danner triceps surae. Begge musklene har som oppgave å strekke kneleddet, som når vi går opp på tå. Gastrocnemius strekker seg fra kneleddet til hælbenet og kan både strekke fotleddet og bøye kneleddet. Soleus, som også kalles flyndremuskelen, strekker seg imidlertid bare fra leggbenet til hælbenet. Det betyr at vi delvis kan koble bort gastrocnemius ved å bøye kneleddet. Da blir det nemlig vanskeligere for gastrocnemius å utvikle kraft, og soleus får en større rolle i utstrekkingen av fotleddet. Det er grunnen til at sittende tåhev er en effektiv øvelse for å trene soleus.

Siden gastrocnemius sitter utenfor soleus og dermed er den muskelen som viser best, er det lett å tenke at soleus ikke har noen betydning om man ønsker store legger. Faktum er imidlertid at soleus er en betydelig del av leggmuskelens og leggbenets volum, og soleus vil derfor ha stor innvirkning på hvor muskuløse legger du har.


FREMGANGSMÅTE

  1. Sett deg på tåhevapparatets sete. Plasser fremre del av føttene på fotstøttene, og la hælene henge fritt utenfor kanten. Plasser kneputen over knærne. 
  2. Velg en vekt som lar deg utføre bevegelsen i fotleddets fulle bevegelsesutslag. 
  3. Press opp kneputen, og hekt av låseanordningen. Senk deretter hælene så langt som mulig, slik at du får en god strekk i leggmuskelen. Dette er utgangsposisjon. 
  4. Begynn bevegelsen med å presse opp hælen så høyt som mulig ved å gjøre tåhev. 
  5. Når du har nådd øvre posisjon, senker du hælene til utgangsposisjon og gjentar.


TIPS

  • En vanlig feil er å bruke altfor mye vekt, slik at bevegelsesutslaget begrenses. Et tips for å unngå dette er alltid å bruke rolige, kontrollerte bevegelser slik at du kjenner at du har full strekk i nedre posisjon og når maks høyde i øvre posisjon. Unngå bare å svikte i foten, det vil hovedsakelig belaste hælsenen. 
  • En annen vanlig feil er å bruke for stort bevegelsesutslag, noe som skyldes at føttene supineres (fotsålene vinkles inn mot hverandre) i øvre posisjon. Da belaster du bare leddbåndene på fotleddets utside og får ingen ekstra trening av soleus og gastrocnemius.


VARIANT 

Hvis du ikke har tilgang til noe apparat beregnet på sittende tåhev, kan du sitte på en benk og legge vektskiver i fanget. Eller du kan la treningskompisen din sitte på fanget!

MUSKLER 

Listen nedenfor viser hvilke muskler som har betydning for gjennomføring av øvelsen.


Agonister

▪ Gastrocnemius

▪ Soleus


BESLEKTEDE ØVELSER 

Her ser du hvilke andre øvelser som belaster samme eller nært beslektede muskelgrupper.


Soleus

▪ Stående tåhev


KLASSIFISERING

Type øvelse: isolasjonsøvelse

Bevegelig ledd: fotleddet

Type bevegelse: plantarfleksjon


UTSTYR

Her finner du forslag til personlig treningsutstyr som aktivt kan støtte gjennomføringen av øvelsen og/eller redusere risikoen for skader.

I de fleste styrketreningsøvelser vil du ha nytte av å bruke treningssko som er egnet til formålet. Med vanlige joggesko med buet og støtdempet såle blir underlaget ustabilt, og her er en styrketreningssko med flat og stiv såle å foretrekke.

Utstyr: Sittende tåhev
SPRING SALE
30%
209 kr
Laveste pris 299 kr (-30%)
Kjøp
Laveste pris 299 kr (-30%)
Kjøp
SPRING SALE
+ 5 varianter
130 kr
Kjøp
Kjøp
SPRING SALE
7%
139 kr
Laveste pris 149 kr (-7%)
Kjøp
Laveste pris 149 kr (-7%)
Kjøp
SPRING SALE
20%
1.583 kr
Laveste pris 1.979 kr (-20%)
Laveste pris 1.979 kr (-20%)
SPRING SALE
Prisfunn
+ 26 varianter
SPRING SALE
Prisfunn
+ 26 varianter
249 kr
Laveste pris 249 kr
Kjøp
Laveste pris 249 kr
Kjøp