FLYES MED KABEL (OVENFRA)

Kabelflyes ovenfra er en enkel og effektiv isolasjonsøvelse for brystmusklene. 

Kabelflyes ovenfra er en isolasjonsøvelse for brystmusklene. Flyes med kabel fyller dermed samme formål som flyes med manualer, men begge har noen fordeler og ulemper. En fordel med å utføre flyes i kabelmaskin er at belastningen blir størst i den stillingen der brystmusklene er sterkest, det vil si når du har armene cirka 45 grader ut fra kroppen.

Med kabel blir dessuten belastningen jevnere fordelt gjennom hele bevegelsesutslaget. Flyes med manualer er tyngst i nedre posisjon, når armene ligger strakt ut fra siden, og i øvre posisjon er det bare marginal belastning av brystmusklene. Ulempen med å gjøre flyes med kabelkryss er at du ikke har noen støtte for ryggen. Det begrenser vekten noe, og det kan gjøre det vanskeligere å isolere brystmusklene.


FREMGANGSMÅTE

  1. Still deg i en kabelkryssmaskin, og juster den slik at trinsene henger høyt på begge sider. 
  2. Ta et håndtak i hver hånd, og ta noen steg frem. Still deg i gangstående med ett ben foran det andre eller med bena parallelt, og len deg forover ved å bøye i hoften. 
  3. I utgangsposisjon skal armene være løftet skrått opp og bakover i retning trinsene. Albuene skal være lett bøyde, og håndflatene skal være vendt frem og skrått nedover. Skyv frem brystet, og pass på at du spenner både kjernemuskulaturen og hoftene. 
  4. Begynn bevegelsen ved å føre armene i en bueformet bevegelse slik at hendene møtes foran deg i høyde med hoftene. 
  5. Før deretter armene tilbake til utgangsposisjonen i en kontrollert, bueformet bevegelse. Skuldrene skal være sammentrukket gjennom hele bevegelsen for å isolere brystmusklene.


TIPS

  • Hvis du synes det er vanskelig å stå støtt fordi kablene trekker deg bakover, kan du prøve å ikke gå så langt foran kabelkrysset, men heller lene deg forover ved å bøye i hoften. Da kan du utnytte tyngden i overkroppen til å stå mer stabilt.
  • En vanlig feil er at skuldrene får følge med fremover når armene føres foran kroppen. Det gir dårligere forutsetninger for å isolere brystmusklene, og skuldrene må ta en større del av jobben.
  • La albuene være svakt bøyd gjennom hele utførelsen for å redusere belastningen på albuene, men pass på at du ikke bøyer dem for mye. Det er en vanlig feil å bøye albuene kraftig når det begynner å bli for tungt. For at brystmusklene skal få god trening i hele bevegelsesutslaget, bør du derfor ikke velge tyngre vekter enn at du hele tiden kan ha lett bøyde albuer.
  • Et annet tegn på at vekten er for tung, er at man gynger overkroppen forover i begynnelsen av bevegelsen for å få fart, og så gynger den bakover i slutten av bevegelsen når armene skal møtes foran kroppen.


VARIANT

En variant av kabelflyes ovenfra er naturligvis kabelflyes nedenfra, der du kan konsentrere deg litt ekstra om øvre del av pectoralis major.

MUSKLER

Listen nedenfor viser hvilke muskler som har betydning for gjennomføring av øvelsen.


Agonister

▪ M. pectoralis major


Synergister

▪ M. biceps brachii

▪ M. deltoideus anterior


BESLEKTEDE ØVELSER

Her ser du hvilke andre øvelser som belaster samme eller nært beslektede muskelgrupper.


M. pectoralis major


KLASSIFISERING

Type øvelse: isolasjonsøvelse

Bevegelig ledd: skulderleddet

Type bevegelse: horisontaladduksjon i skulderleddet


UTSTYR

Her finner du forslag til personlig treningsutstyr som aktivt kan støtte gjennomføringen av øvelsen og/eller redusere risikoen for skader.

Flyes med kabel er en øvelse som hovedsakelig belaster hånd- og albueleddet. For å sikre god stabilitet og bevegelighet i disse leddene kan det være en fordel å bruke håndleddstøtte og albuestøtte. Håndleddstøtter er tjukke, elastiske, vevde bånd som vikles rundt håndleddet for å stabilisere det. En albuestøtte er et tettsittende, varmende neopren-erme som tres inn på armen for å hindre smerter ved bevegelse.

Hvis du har problemer med at grepet svikter, kan det også være lurt å investere i et par gode treningshansker eller magnesiumkarbonat. Sistnevnte fås i både fast og flytende form.

Utstyr: Flyes med kabel (Oppe ifra)
+ 2 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp
199 kr
Kjøp
Kjøp