0
0

Vitamin C

Vitamin C... Vitamin C Les mer

Ikke noe vi kan produsere selv
Vitamin C (askorbinsyre) ble oppdaget i 1934, og det var en endelig kur mot sykdommen skjørbuk som inntil da hadde påvirket sjømenn og andre med ensidig diett på uforklarlig vis. I dag vet vi mye mer om dette viktige vitaminet og at det er noe vi må få i oss gjennom mat. De fleste pattedyr kan produsere sitt eget vitamin C, men dette er en egenskap som mennesker har mistet under evolusjonen. Vi er derfor helt avhengige av maten vi spiser for å få vitamin C. 

Viktig for mye
Vitamin C er godt undersøkt, og i dag vet vi hvorfor det er så viktig for oss. Det faktum at sjømenn en gang risikerte skjørbuk, skyldes at vitamin C er nødvendig for en normal dannelse av kollagen, et viktig protein som gir stabilitet og struktur til vevet vårt, for eksempel tannkjøtt, hud, skjelett og organer. C-vitamin er derfor også viktig for brusk i leddene våre, da brusk består av kollagen. 

Vitamin C spiller også en viktig rolle i immunsystemet, og det beskytter cellene våre mot oksidativt stress. I tillegg til dette reduserer vitamin C tretthet og utmattelse, og det øker opptaket av jern i maten vi spiser. 

Følsom for oppvarming
Vitamin C finnes i mange forskjellige matvarer, men nesten utelukkende i frukt og grønnsaker. Kjøtt og andre dyr inneholder nesten ingen vitamin bortsett fra visse tarmfôr. Den kanskje mest kjente kilden til vitamin C er sitrusfrukter, men vitaminet finnes også i mange andre frukter og grønnsaker. Det er viktig å vite at C-vitamin er følsomt for varme og matlaging, noe som kan redusere innholdet betraktelig. 

C-vitamin i kosttilskudd
Vitamin C finnes i mange kosttilskudd og i mange forskjellige former. Mange kosttilskudd inneholder vitamin C som en av flere ingredienser, men på Gymgrossisten finner du også vitamin C i ren form. Det finnes produkter i mange forskjellige styrker og produktformater som tabletter, kapsler og brusetabletter. Formen på vitamin C varierer, og det samme gjør mengdene. Dette betyr at du enkelt kan finne et produkt med vitamin C på Gymgrossisten som passer akkurat deg. 

Skjul
20%
119 kr
149 kr
15%
15%
Star Nutrition
127 kr
149 kr
2 FOR 1
29 kr
3 FOR 2
159 kr
3 FOR 2
129 kr
3 FOR 2
299 kr
279 kr
20%
159 kr
199 kr