Prebiotika & Probiotika

Prebiotika og probiotika er for mange kjente ord, men hva forskjellene er og hva begrepene egentlig betyr er ikke alltid like lett å holde styr på. Både pre- og probiotik...

Prebiotika og probiotika er for mange kjente ord, men hva forskjellene er og hva begrepene egentlig betyr er ikke alltid like lett å holde styr på. Både pre- og probiotika er noe som forekommer naturlig i maten vi spiser og i mange drikker. I dag velger mange kosttilskudd med for eksempel melkesyrebakterier eller fibertilskudd for å berike kostholdet.

Les mer

Prebiotika – mat for bakterier

Prebiotika er stoffer som vanligvis går gjennom tynntarmen uten å bli absorbert i særlig grad og i stedet fortsetter ned til tykktarmen. Der kan den meget frodige bakteriestammen bruke disse stoffene, hovedsakelig som mat. De vanligste stoffene som inngår i denne gruppen er kostfiber, både løselig og uløselig fiber. Disse finnes i mange matvarer, men kan også tilsettes mat i form av fiberhusk, psylliumfrø eller chiafrø. 

 

Probiotika – levende bakterier 

Probiotika er et samleord som brukes for å beskrive levende bakterier som kan inntas i form av kosttilskudd. I de fleste tilfeller er det ulike stammer av melkesyrebakterier som menes. Ulike former av melkesyrebakterier finnes også i matvarer som yoghurt og fermenterte grønnsaker. I form av kosttilskudd er kapsler vanlig, men det finnes også mange flytende former. 

 

Mange forskjellige produkttyper å velge mellom 

Gymgrossisten har et veldig bredt utvalg av både pre- og probiotika i mange ulike produktformater. Her finner du alt fra mat til kosttilskudd, ulike typer kostfiber, melkesyrebakterier, kapsler og tabletter. Ulike produkttyper brukes på ulike måter, så les produktbeskrivelsen nøye for å finne et produkt som passer deg. 

Skjul