Få t-skjorte på kjøpet når du handler for over 1000kr >>>

Vitamin E

Vitamin E...

Vitamin E

Les mer

Oppdaget tidlig

Vitamin E ble først isolert og ekstrahert fra hvetekim i 1936, i en tid da mange vitaminer ble oppdaget og katalogisert. Det ble da kjent at dette vitaminet var livsnødvendig for både mennesker og dyr, og i dag vet vi mye mer, takket være mange års forskning. 

 

Mange varianter av vitamin E

Vitamin E er ikke et individuelt stoff, men det er faktisk en gruppe stoffer som kalles tokoferoler og tokotrienoler. Det er totalt 8 stk. av disse stoffene som vanligvis kalles vitamin E. D-alfatokoferol er varianten som anses å være den mest biologisk aktive, men alle varianter finnes i både mat og kosttilskudd. 

 

E-vitamin i maten

Vitamin E finnes i flere forskjellige matvarer. Noen av de mest vitamin E-rike er vegetabilske oljer og frø, men det finnes også i egg, grønne bladplanter og fullkornsprodukter. Vitamin E er følsom for oksygen, lys og frysing, noe som betyr at tilberedning og lagring av mat kan redusere innholdet av vitamin E betydelig. Mange kosttilskudd og matvarer inneholder tilsatt vitamin E, ikke som en aktiv ingrediens, men som en naturlig antioksidant for å forhindre at maten eller tilskuddet blir harsk og dårlig. 

 

Hva gjør vitamin E?

I tillegg til å være en naturlig antioksidant, har vitamin E andre bruksområder. Vitamin E har lenge vært et populært kosttilskudd for idrettsutøvere over hele verden og kanskje mest for de som driver med utholdenhetsidretter der mange bruker E-vitamin umiddelbart etter endt trening. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene våre mot oksidativt stress, på samme måte som det beskytter maten vår. Vitamin E samhandler også med vitamin C. Vitamin C lader opp vitamin E som kroppen har brukt, til en nyttig form for vitamin E igjen. 

Hos Gymgrossisten finner du et stort utvalg av produkter med vitamin E, enten som en del av en blanding eller som en individuell ingrediens. 

Skjul
279 kr