Kunnskap, glede, disiplin - slik oppsummerer Dorlir Kollari basen i sin Bodybuilding-filosofi. Noe som har gjort ham til en av Sveriges mest lovende kroppsbyggere.

- Bodybuilding handler om å bygge muskler og forme kroppen etter mine ønsker. Men også om å ha det bra og leve et sunt liv sier team Gymgrossistens Dorlir Kollari.

- Bodybuilding handler om å bygge muskler og forme kroppen etter mine ønsker. Men også om å ha det bra og leve et sunt liv sier team Gymgrossistens Dorlir Kollari.

Interessen for bodybuilding startet som en måte å trene på da Dorlir gikk på videregående. Han studerte på naturfagsprogrammet, noe som betydde ganske mye lesing så han hadde sluttet med lagidrettene han tidligere drev med. Da en venn spurte om han ville bli med til treningsstudioet ble han med.

-Jeg innså raskt fleksibiliteten med styrketrening og at jeg kunne styre treningen min i henhold til hverdagen min uten å måtte ta hensyn til faste tider eller lagkamerater. I tillegg forsto jeg at det var min egen innsats som påvirket resultatene mine, sier han.

En annen ting Dorlir Kollari innså var at bodybuilding krevde kunnskap. Å bygge muskler var ikke noe man trener ved å "tilfeldig dra litt i treningsmaskiner for deretter plutselig ha 10 kg muskler." Treningen måtte være strukturert for å gi resultater. Så han begynte å lese seg opp. Først på forskjellige treningssider på nettet, deretter ble det bøker om treningslære, anatomi, fysiologi, ernæring og endokrinologi. Noe som passet Dorlir Kollari som allerede var interessert i hvordan menneskekroppen fungerer. Et interesse som til slutt førte til høyere utdanning og en karriere som lege og PT.

Bodybuilding som livsstil 

I dag, 12 år senere har bodybuilding blitt en livsstil, og Dorlir Kollari konkurrerer i kategoriene Heavyweight og Classic Bodybuilding sammen med toppsjiktet av svenske kroppsbyggere. Noe som han sier krever kunnskap, disiplin, besluttsomhet og kanskje viktigst av alt et ønske og en glede i å nå oppsatte mål.

-Det å konkurrere er på et helt annet nivå innen kroppsbygging. Hvem som helst kan gå til et treningsstudio, trene styrketrening, forme kroppen, leve sunt og ha det bra. Å konkurrere i bodybuilding er noe annet. Det innebærer å streve etter optimalt med muskelmasse, muskeldefinisjon, symmetri samt å presentere fysikken på best mulig måte foran dommere og publikum.

Interessen for å konkurrere i Bodybuilding har utviklet seg gradvis og kommer av et ønske om å stadig utvikle treningen, nå dypere og for det måtte han stadig utfordre seg selv med nye mål.

- Kroppsbygging er min livsstil som jeg lever hver dag, men hvor jeg med jevne mellomrom satser hardere for å utvikle fysikken min og konkurrere i kroppsbygging.

Trening og kosthold 

Dorlir Kollaris trening er basert på grunnøvelser med frie vekter. Han bruker redskap som vektstang og manualer, der progresjon i form av økt vekt og flere repetisjoner er sentralt. Den kompletteres med isolasjonsøvelser med fokus på muskelkontakt.

En annen viktig del av kroppsbyggingen er maten. Det er viktig å ha kunnskap om karbohydrater, protein og fett som gir energi og bygger muskelmasse.

Dorlir Kollari spiser regelmessig i henhold til et kostskjema 365 dager i året uavhengig av treningssesong. De fleste råvarene er konstante gjennom hele året. I løpet av konkurransesesongen justerer han mengden råvarer for å oppnå kaloriunderskudd, vekttap og fettforbrenning.

- Noen av mine baseingredienser er egg, eggehviter, havregryn, proteinpulver - Whey 80/100, kylling, kalkun, flankebiff, løvbiff, laks, ris, poteter, pasta, nøtter, nøttesmør, olivenolje, kokosolje, grønnsaker, bær, riskaker og kvarg, sier han.

Det kan høres både tøft og ensformig ut å leve etter så strenge kostholds- og treningsrutiner, men det er ikke noe Dorlir Kollaris er enig i.

- Jeg har valgt å leve slik og jeg er fornøyd med det. Livsstilen min gir meg energi i hverdagen, glede og øker livskvaliteten min gjennom et sunt kosthold, bedre søvn og mindre stress. I tillegg får jeg en velutviklet kropp som andre kroppsbyggere og allmennheten roser. Folk deler også ofte sine egne erfaringer innen kroppsbygging og dette fører til både hyggelige kontakter og samtaler, sier han.

Dorlir Kollari

Fortsette å konkurrere

I fremtiden håper Dorlir Kollari at han kan fortsette å konkurrere selv om han for tiden prioriterer familie, jobb og fritid. For å utvikle og utfordre seg selv sier han at han sikter mot det høyeste konkurransenivået innen kroppsbygging.

- Drømmen om å konkurrere profesjonelt og tanken på Mr Olympia vil aldri gå slukke! Det er et stort mål og reisen dit krever det høyeste nivået av disiplin, kunnskap og besluttsomhet, avslutter han.

De 12 beste bodybuildertipsene fra Dorlir Kollari 

1. Kom i gang med bodybuilding 

Å nå fastsatte mål øker både selvtilliten og motivasjonen. Hvis du ikke har trent og hatt et strengt kosthold hele livet, starter du med noe lite som du klarer. For eksempel med en matboks, det vil si et treningstilpasset måltid som spises til samme tid hver dag, og å gå en tur på 15 minutter hver dag. Deretter kan du suksessivt øke. 

2. Ha en plan 

Lag en plan med tydelige mål og oppgaver som du stegvis bygger på til du når et nivå som fungerer med de andre delene i livet ditt. Det handler om livets puslespill, det som er viktig i livet ditt skal fungere i det lange løp. Sett ukentlige mål og jobb ut fra det.

3. Hold ut 

Når man har kommet i gang er det å holde ut som gjelder. For å gjøre det, må du finne treningen givende. Du kan for eksempel trene med en venn og pushe, hjelpe og utfordre hverandre. Et annet tips er å trene på forskjellige treningssentre og variere utfordringer og øvelser.

4. Utvikle og forbedre 

Les om hva som kan utvikles og forbedres. Kanskje du kan få hjelp av en utdannet PT eller trener for å komme til et nytt nivå.

5. Ufordre deg selv 

Når man har holdt på en stund og rutinene er på plass, kan du utfordre deg selv. En god måte å gjøre det på er ved å konkurrere. Se om du kan klare et forberedelsesprogram på 12 eller 16 uker med kosthold og trening. Se hvordan det går på konkurransen.

6. Bli en bodybuilderentusiast 

For å få kontinuitet er det bra hvis du synes at Bodybuilding er morsomt, at det er en interesse. Sjekk ut de profesjonelle kroppsbyggere. Hvilke atleter finnes det? Hvordan gjør de? Kan du for eksempel følge de på sosiale medier? Sjekk konkurranser IRL og online.

7. Spis det du liker 

Når det gjelder Bodybuilding handler kosten hovedsakelig om to ting: energi slik at du kan prestere samt få en god restitusjon. Derfor må maten du spiser være noe som du liker godt og som du kan spise hver dag. Finn en diett med ingredienser du selv liker og som gir energi og restitusjon.

8. Treningen – det mest grunnleggende kommer først 

Grunnleggende trening med frie vekter, vektstang og manualer bygger en bra grunnleggende fysikk. Jobb med flerleddøvelser først slik at du øker i styrke. Legg deretter på isolasjonsøvelser. 

9. Teknikk og gjennomføring 

Tren alltid med rett teknikk, om ikke øker du skaderisikoen for svekker mulighetene dine. Vet du ikke hvordan du skal gjøre? Få hjelp fra noen som er utdannet. 

10. Tips på forskjellige øvelser 

Gymgrossisten har en database med øvelser og bodybuildingsprogram på hjemmesiden. Skapt av atletene i Team Gymgrossisten.

Link: https://www.gymgrossisten.no/styrketrening.html

11. Ta et dypt dykk i kunnskapshavet

Det finnes mye treningsvitenskap, fysiologi og ernæring å lære seg mer av. For eksempel Encyclopedia of Modern Bodybuilding av Arnold Schwarzenegger.

12. Se verdien i din trening 

Jeg har insett at regelmessig trening og kosthold øker livskvaliteten. Jeg får bedre søvn, bedre humør og jeg er sterkere i min hverdag. Et annet pluss med kroppsbygging er at man ser bra og sunn ut, noe som gir en positiv selvfølelse. Tenk på hva treningen din gir deg? Fremhev verdien i din livsstil.

Kort fakta

Navn: Dorlir Kollari

Fødselsår: 1992

Lengde: 185 cm

Vekt (on/off): 93 kg/100 kg

Yrke: Leg. lege

Bor: Varberg

Merittliste

1:a GG Model Search -13

1:a Junior SM Bodybuilding -15

1:a Tyngre Classic CBB -17

3:a SM Senior CBB +180 cm -17

2:a NM Senior CBB +180 cm -17

3:a SM Bodybuilding -19

Dorlirs favoritprodukter
Toppselgere
+ 11 varianter
399 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
+ 7 varianter
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
+ 7 varianter
399 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
269 kr
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
129 kr
Kjøp fler, spar mer
119 kr