Kost & Hälsa

I denne artikkelen finner du en oversikt av de viktigste næringsstoffene og deres funksjon for din helse.

Proteiner

Hvis man skal kalle et næringsstoff viktigere enn de øvrige er protein en god kandidat. Studier viser at det faktisk holder med et inntak av protein etter treningsøkten for at du skal få økt muskeltilvekst. Karbohydrater og fett hjelper til, men proteinet er viktigst. Det er jo proteinet som er selve byggesteinene i muskulaturen, og for lite protein gir dårlig muskeltilvekst, uansett om du trener og spiser perfekt ellers.

En fin detalj om protein er at det frigjør fettforbrennings hormoner som glukagon og veksthormon. Det betyr at protein både er muskelbyggende og fettforbrennende og inntaket ditt bør ligge på ca 30 energiprosent.

Karbohydrater

Dette næringsstoffet utvikler muskelglykogen som kreves for at du skal orke å trene. Uten karbohydrater slukner treningsgnisten og øktene blir vanskelige og ikke særlig muskelbyggende. Når du spiser karbohydrater frigjøres også det meget spesielle hormonet insulin. Det er meget muskelutviklende samtidig som det stimulerer utviklingen av muskelglykogen. På tross av dette er det ikke bra å ha for mye insulin. En av bakdelene er at det også kan gjøre deg fet.

Hvis målet er å bygge muskler og brenne fett samtidig er det derfor nødvendig å ha passende mengde insulin. Det får du gjennom å spise ca 40 energiprosent karbohydrater med en glykemiskt indeks under 90. Det er noe høyere enn for andre personer, men du som trener hardt tåler en høyere verdi, og den muskelbyggende effekten blir bedre. 

Fett

Generelt kommer kroppen til å brenne fett hvis du spiser fett. Således har alle typer fett en viss stimulerende effekt på fettforbrenningen. Det finnes riktig nok store forskjeller i hvor mye ulike typer fett stimulerer fettforbrenningen.

Enkeltumettet og flermettet fett gir en bedre effekt enn mettet fett, som får oss til å dra konklusjonen at vegetabilsk fett (nøtter, olje, avokado etc). er å foretrekke framfor animalsk fett (kjøtt, egg etc.) hvis du strever etter minst mulig kroppsfett. Fiskeolje er et fantastisk fett da det gir et meget sterk signal til fettforbrenning. Det er derfor vanskelig å bli fet på fisk og fiskefett. Du kan derfor se det på følgende måte: Selvfølgelig kommer 35 gram eggeplomme til å øke fettforbrenningen noe, hver eggeplomme gir ca 6 g fett (både mettet og umettet) og øvrig vekt utgjøres av protein, vann og noen gram karbohydrater, samt andre stoffer. 2 eggeplommer veier 12 g x 9 kcal fra fett = 108 kcal fra fett, og 126 kcal totalt.

Halvparten av fettet i eggeplommer er mettet fett, dvs. ca 50 kcal. Tross den noe forhøyede fettforbrenningen kommer det meste av energien fra det mettede fettet til å bli lagret som fett. Hold deg derfor til slikt fett som er best på å stimulere fettforbrenningen (grønnsaker og fisk/skalldyr) og skjær ned på det øvrige fettet.

Vitaminer

Akkurat som med mineraler spiller vitaminene en stor rolle hvis du vil bygge muskler og brenne fett. Mange vitaminer fungerer som antioksidanter, som kan påskynde restitusjon og muskelvekst. Andre vitaminer er blandet inn i omsetningen av næringsstoffene og du vil ikke kunne lagre glykogen, bygge muskler eller brenne fett overhode hvis du ikke hadde vitaminene. Det finnes rikelig med vitaminer i de samme matvarene som har mineraler, og vil du være på den sikre siden kan du ta et tilskudd med dagsbehovet.

Mineraler

Disse grunnstoffene er ukjente innenfor muskelvekst og fettforbrenning. Fakta er at mangel på mineraler kan hindre deg slik at du aldri når målene dine. Vi vet f.eks. at magnesium trengs både for utvikling av ny muskelmasse og for å utvikle styrke. Sink er nødvendig for testosteronproduksjonen og dermed også muskelveksten.

Kalsium har vist deg å forbedre fettforbrenningen, og for lite kalsium hemmer utviklingen din. Kalium er viktig for muskelkontraksjon. Listen kunne vært mye lengre. Samtidig kan man si at de fleste mineraler på noe vis er avgjørende for at du skal kunne bygge muskler og brenne fett. Den beste måten for å tilgodese dine behov er å spise så uforedlet mat som mulig, det vil si mye grønnsaker, frukt, korn, melk, egg, fugl etc. Også et daglig tilskudd av dagsbehovet kan være bra.

Toppselgere
+ 26 varianter
Toppselgere
+ 26 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
99 kr