Velg riktig proteinpulver

Protein er ikke noe entydig begrep. Proteiner kan være raske, langsomme og alt imellom. Ved å innta riktig type protein ved riktig anledning kan du optimalisere effekten av treningen.​

I Gymgrossistens omfattende Proteinskole finner du mye matnyttig informasjon, bokstavelig talt. Der kan du blant annet lese om hvorfor vi bør spise protein, og hvor mye protein vi bør spise. I tillegg finner du en informativ forklaring på hva som er forskjellen på mysekonsentrat og myseisolat. Etter at den ble publisert, har mange etterlyst en utfyllende sammenligning som dekker flere forskjellige proteinkilder. Her kommer den!

Whey vs. kasein

Helt siden det først ble aktuelt med sportsernæring har proteinmarkedet vært dominert av produkter basert på diverse meieriråvarer. Det skyldes at det fra melk er mulig å fremstille høykonsentrerte og velsmakende proteintilskudd av høy kvalitet til en rimelig pris.

To typer protein kan utvinnes fra melk: myse (whey) og kasein. Til tross for at de stammer fra den samme råvaren, har de vidt forskjellige kvaliteter og bruksområder. Myse har en hurtigvirkende absorpsjonsprofil, noe som gir en kraftig anabol (muskelbyggende) virkning. Kasein, derimot, tas opp langsomt og har hovedsakelig anti-katabole egenskaper (motvirker nedbryting av musklene). 

Det raske opptaket har gjort myse til det mest populære proteinalternativet i forbindelse med trening. Da får musklene umiddelbar tilgang til de viktigste byggesteinene idet de trenger dem mest. Proteindrikker av myse har som regel en tynn konsistens som er lett å drikke. Kaseinets langsomme opptak gjør at det egner seg ypperlig som kveldsmåltid. Det er delvis fordi det metter godt, men først og fremst fordi det skiller ut protein til musklene i en jevn strøm gjennom nesten hele natten. Kasein har som regel en noe mer kremet konsistens enn myse. 

Den senere tiden har det også blitt populært med blandet protein, som (i likhet med grunnråvaren det utvinnes fra) inneholder en blanding av kasein (~80 %) og myse (~20 %). Produkter basert på denne proteinkilden er fine å innta som mellommåltid.

Andre alternativer av proteinpulver

For dem som har intoleranse mot laktose- eller melkeproteiner, eller har ideologiske motiver for å unngå animalske produkter, finnes det sjelden særlig mange varianter å velge mellom. Da er det flaks at de som finnes, faktisk fungerer riktig bra.

Et forholdsvis nytt fenomen på markedet er bruken av biffprotein i proteintilskudd. Som navnet tilsier er det kjøttprotein fra storfe som er proteinkilden i disse produktene. Proteinpulver som er basert på biffprotein, har naturlig høy konsentrasjon av kreatin og de muskelbyggende forgrenede aminosyrene (BCAA).

For dem som ønsker et vegetabilsk alternativ, er soyaprotein ofte det opplagte valget. Soyaprotein utvinnes fra soyabønner og er en av få ikke-animalske proteinkilder som regnes for å være biologisk fullverdig. Den siste tiden har også proteinpulver basert på blant annet hvete, erter og ris, kommet på markedet. Disse finner du under kategorien øvrige proteinpulver i nettbutikken.

Sammendrag

  • Protein er kroppens og – i forlengelsen av det – musklenes byggesteiner.
  • Myseprotein har tynn konsistens og tas raskt opp i kroppen, og kan gjerne inntas i forbindelse med trening.
  • Kaseinprotein tas opp langsomt og har en kremet konsistens. Kaseinprotein kan gjerne spises som kveldsmåltid.
  • Blandede proteiner kombinerer egenskapene fra raske og langsomme proteiner og er perfekte som mellommåltid.
  • Biffprotein er et godt alternativ for deg som er intolerant mot laktose og/eller melkeprotein.
  • Soyaprotein er den vegetabilske proteinkilden som har best kvalitet og best muskelbyggende egenskaper.
Toppselgere
17%
+ 26 varianter
Toppselgere
17%
+ 26 varianter
249 kr
299 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
Prisfunn
+ 5 varianter
Toppselgere
Prisfunn
+ 5 varianter
260 kr
Laveste pris 260 kr
Kjøp
Laveste pris 260 kr
Kjøp
Toppselgere
14%
+ 9 varianter
Toppselgere
14%
+ 9 varianter
249 kr
289 kr
Kjøp
Kjøp