Treningssentre i verden: Gold's Gym

Klassiker med tung historie - Det finnes treningssentre, og det finnes treningssentre. For ikke å snakke om Gold’s Gym i Venice Beach. Her løfter du de samme vektene som de største stjernene.

Er du i Los Angeles-området? Hvorfor ikke stikke innom The Mecca of Bodybuilding og kjøre en steinhard styrketreningsøkt under bildene av alle Mr. Olympia-vinnerne som pryder veggene? Det var her på Gold’s Gym i Venice Beach, Los Angeles, at sporten tok sitt første store skritt ut av sin litt anonyme tilværelse og ble populær også blant vanlige folk. 

Joe Gold startet opp et enkelt treningssenter i 1965 med stort sett hjemmelagde vekter og maskiner – i dag har kjeden cirka 700 sentre i 31 land over hele verden og påstår selv at de er størst.

Venice Beach, California

Det er ikke så enkelt å forklare suksessen til Gold’s. Men medlemmene har alltid fortalt om en uvanlig åpen og hjertelig stemning kombinert med folk som trener seriøst. Den viktigste enkeltfaktoren som ligger til grunn for kultstempelet, er nok likevel at senteret raskt lokket til seg ledende bodybuildere som Dave ”The Blond Bomber” Draper og Irvin ”Zabo” Koszewski. Dette tiltrakk seg i neste omgang yngre kroppsbyggere. Gold’s ble etter hvert det innlysende valget når man skulle prikke inn formen før konkurranser som Mr. Olympia og Mr. Universe. Lokalene ble regnet for å egne seg svært bra til fotografering, og det legendariske bodybuilderbladet Muscle Builder var ofte på plass og tok bilder. I 1974 ble boken Pumping Iron gitt ut – en fotobok med bilder fra senteret som gjorde body-building kjent for flere enn bare utøverne. Det var også gjennom denne boken at Arnold Schwarzenegger, som allerede var en gigant i bodybuilderverdenen, ble mer kjent for det generelle publikum.

Boken ble fulgt opp med en dokumentarfilm med samme navn som er blitt en klassiker. I filmen følger vi Arnold mens han trener frem til Mr. Olympia sammen med Franco Colombo og resten av gjengen. Scenene fra Gold’s Gym i Venice har i aller høyeste grad bidratt til å gjøre sporten populær og gi den en slags stjernestatus den ikke hadde hatt før. Arnold beskriver i en berømt scene blant annet den fantastiske følelsen det er når blodet pumpes inn i musklene under trening.

Christine Le Monde trener på Gold's:

►Hvorfor trener du her?

Jeg elsker Gold’s fordi jeg blir motivert av å trene ved siden av de proffe. Jeg blir ganske enkelt inspirert, og hver dag får jeg tips om nye teknikker og måter å trene på. Det er ikke en fordømt helseklubb, ha ha. Det er et ordentlig treningssenter for seriøse kroppsbyggere. 

►Hvilke kjendiser pleier du å se?

Det er en del av spenningen at man aldri vet hvem som dukker opp. Det er jo mange filmstjerner og kroppsbyggere som er stamkunder her, men jeg vil helst ikke nevne navn – de er jo her som privatpersoner.

Suzo Vanja Isabella trener også på Gold's:

►Hvorfor trener du her?

Jeg bor i Venice, så for meg er det ingen grunn til å trene et annet sted når jeg har det klassiske The Mecca of Bodybuilding fem minutters gange unna. Nå har jeg vært medlem siden 2009 og har ikke angret et sekund. 

►Hvilke kjendiser pleier du å se?

50 Cent pleier å gå rundt her med sine store øretelefoner et par ganger i uken. Han liker å være en av ”oss” på gulvet, men han har alltid en bodyguard med seg slik at han kan trene i fred og ro. Han er veldig hyggelig og gir gjerne komplimenter hvis man ser litt annerledes ut og skiller seg ut fra mengden. Andre medlemmer er Jodie Foster, Morgan Freeman, Hilary Swank, Keanu Reeves, Tiger Woods og Jessica Alba.

 

Treningssenterets nye eier, Ken Sprague, forsto at boken og filmen ville gi body-building generelt, og spesielt hans eget treningssenter, et realt oppsving, og han var ikke sen om å prøve å slå mynt på dette. I 1975 skaffet han seg større lokaler i Santa Monica og utviklet en ny kleskolleksjon. Den kjente logoen med kroppsbyggere som holder en vektstang som bøyer seg under vektene, ble trykket på trøyene, som i seg selv ble trofeer. Logoen ble laget av en annen stor profil innen bodybuilding, Ric Drasin.

Ken Sprague har virkelig lykkes med å spre varemerket Gold’s. Samtidig som han ombygde det gamle treningssenteret til bolig for seg selv, økte populariteten til Gold’s. Da filmen Pumping Iron kom ut i 1977, eksploderte hypen, og snart dro også filmstjerner og andre kjendiser til Gold’s.

I 1982 flyttet Gold’s tilbake til Venice Beach, der det fremdeles ligger i dag. Til tross for flyttingen anses treningssenteret i Venice fremdeles som The Mecca, originalen. Selve senteret består av tre store saler med de nyeste maskinene og løse vekter. Det har også en stor utendørsdel. 

Trykket er hardt, og det er i prinsippet alltid mange mennesker på Gold’s, til tross for at det åpner lenge før daggry og holder åpent frem til midnatt alle dager i uken.

Muscle beach, Venice California

Kort om the Mecca

Adresse: Gold’s Gym i Venice Beach ligger på 360 Hampton Drive.

Her finnes også: Det er ikke for ingenting at Venice Beach kalles Muscle Beach. Treningssentrene ligger tett i tett langs stranden, og på selve stranden finnes det et utendørssenter som kun heter Muscle Beach.

24%
829 kr *
1.096 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
+ 26 varianter
Toppselgere
+ 26 varianter
748 anmeldelser
299 kr
Kjøp
Kjøp