Slik fungerer kosttilskudd

Finn de riktige produktene i en jungel av kosttilskudd! Her forklarer vi hva de vanligste produktene inneholder og når og hvorfor du bør ta dem.

Protein

Protein er musklenes byggesteiner. Sammen med fett og karbohydrater er proteinene med på å gi oss energi via maten. I tillegg til at protein er vesentlig for musklenes oppbygging, er det også viktig for produksjonen av flere hormoner og enzymer. 

Proteintilskudd inneholder rent protein i pulverform og kan komme fra ulike kilder. Hvilken effekt proteintilskuddet har, avhenger av proteinkilden. De vanligste proteinkildene er myseprotein, soyaprotein og kaseinprotein. Myseprotein tas raskt opp i kroppen og egner seg godt etter trening. Soyaprotein er også et raskt protein og passer bra for de som vil unngå animalske proteinkilder, for eksempel vegetarianere. Kasein tas opp langsomt og egner seg derfor best i situasjoner der du vet at det blir lenge til neste gang du får i deg protein, slik som rett før du legger deg.

Hvem bør ta proteintilskudd?

Proteintilskudd passer for alle som vil øke sitt proteininntak. Det passer også for dem som vil ha noe godt å drikke etter treningøkten eller som et mellommåltid.

Når bør man ta proteintilskudd?

►Myseprotein passer best etter trening og som mellommåltid.

►Kaseinprotein passer bra før man går og legger seg. Kasein metter bra og kan også brukes som mellommåltid.

►Soyaprotein passer bra etter trening og som mellommåltid, slik som myseprotein.

Fatburners

Fatburners, eller fettforbrennere, gjør det enklere å gå ned i fettprosent. For å kvitte seg med fett må man få i seg mindre energi enn hva man forbruker. Dette oppnår man gjennom å øke energiforbruket, minske energiinntaket eller en kombinasjon av begge deler. En fatburner kan forenkle prosessen ved at den øker mengden energi som forbrennes og øker metthetsfølelsen. Fatburners har i tillegg ofte en oppkvikkende effekt som gjør at man orker å vedlikeholde treningsintensiteten selv om man ligger i energiunderskudd.

En fatburner er vanligvis en kombinasjon av ulike ingredienser med ulik effekt. Noen av de vanligste ingrediensene er koffein, ekstrakt av grønn te og chili.

For hvem passer fatburners?

Fatburners passer for alle som forsøker å gå ned i vekt.

Når tar man en fatburner?

Når en fatburner bør tas avhenger av hva den inneholder. Les derfor pakken nøye. Felles for de fleste er at de ikke bør tas på kvelden, siden det kan bli vanskelig å sovne eller at det kan forstyrre nattesøvnen.

PWO

PWO er en forkortning av pre-workout og er en gruppe av prestasjonsfremmende kosttilskudd. Som navnet antyder skal en PWO tas før treningsøkten. Formålet med en PWO er å på ulike måter øke motivasjonen og få kroppen til å orke og yte mer. Å kunne trene hardere hjelper deg til å nå dine mål, enten det er å bli sterkere, få større muskler eller bli mer deffet.

Noen vanlige ingredienser i en PWO er kreatin, koffein, beta-alanin, arginin og agmatin. Hvilken PWO som passer best er individuelt. For å finne frem til sin favoritt, må man teste seg frem.  

For hvem passer PWOs?

PWOs passer for deg som vil ha en ekstra boost med energi før treningsøkten.

Når tar man en PWO?

En PWO tas før treningsøkten. Vanligvis 30 minutter før. Eksakt dosering leses på forpakningen. En PWO bør ikke brukes for sent på kvelden, siden den kan gjøre det vanskelig å sovne og kan forstyrre nattesøvnen.

Toppselgere
+ 26 varianter
Toppselgere
+ 26 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp
Kjøp fler, spar mer
89 kr
Toppselgere
+ 11 varianter
Toppselgere
+ 11 varianter
379 kr
Kjøp
Kjøp