Rett eller galt: Kosttilskudd og muskler

Kostholdsmytene florerer på treningssentre. Vi bestemte oss for å finne ut av det.

Ikke bruk kreatin når du deffer

GALT Tilskudd med kreatin gjør vanligvis at vekten øker i begynnelsen. Kreatin øker kreatinmengden i muskelen, og dette gjør at væske lagres i muskelen. Dette er forklaringen på hvorfor man raskt går opp i vekt når man begynner å ta kreatin. Så lenge fettapet er det viktigste, er det altså ingen grunn til å slutte under deff. Væsken forsvinner når du slutter med tilskuddet. Kreatin øker dessuten prestasjonen, noe som er en fordel ved både vektnedgang og vektoppgang.

Omega-3 kan gi deg større muskler

RETT Omega-3 brukes tradisjonelt for sine mange helsefremmende egenskaper, men faktumet er at omega-3 også kan ha positive effekter på muskeloppbygningen. Dette kom man frem til i en studie fra 2011. I studien fikk testdeltakere ta et omega-3-tilskudd i åtte uker, og deretter ble proteinsyntesen målt etter infusjon av aminosyrer og insulin. Proteinsyntesen ble stimulert mer etter inntak av omega-3 sammenlignet med samme infusjon før tilskuddsperioden.

Trening forårsaker skader i muskelfibrene, som fører til ømme muskler

GALT Det er fremdeles uklart hvorfor vi får ømme muskler etter trening. Men i følge ny forskning er skader i muskelfibrene ikke årsaken. I stedet tror forskere at ømme muskler skyldes at nervesystemet blir mer følsomt. I en studie fra 2013 så man at smerterefleksen etter trening ble aktivert ved svakere strømstyrker og at muskelens smerteterskel var lavere enn ved hvile. Når det samme forsøket ble gjennomført en uke senere, observerte man ingen forskjell i smerterefleks eller smerteterskel, noe som forklarer hvorfor musklene er ømmest til å begynne med.

Muskler forbrenner mer energi enn fett

GALT Egentlig er dette ikke galt i ordets egentlige betydning. Muskler krever mer energi per kilo enn fett. Men vi mener likevel at det bør stå som galt ettersom forskjellene er så små. Ved hvile forbrenner ett kilo fett ca. 4,5 kcal/dag og ett kilo muskler 13 kcal/dag. Sett at du trener hardt i ett år og legger på deg to kilo muskelmasse. Da skulle forskjellen i metabolismen ikke være mer enn 26 kcal. Det tilsvarer omtrent en halv desiliter melk.

Et høyt proteininntak er fordelaktig når du deffer

RETT Protein er sannsynligvis den viktigste enkeltstående energikilden ved vektnedgang. Et høyt proteininntak hindrer tap av muskelmasse og gjør derfor at du beholder styrken bedre. Et høyt proteininntak kan også bidra til økt metthetsfølelse, noe som gjør det lettere å holde seg til dietten. Faktumet er at et høyt proteininntak er en sannsynlig forklaring på hvorfor lavkarbodietter viser seg å være fordelaktige for personer som vil ned i vekt.

Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
269 kr
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
129 kr
Toppselgere
17%
+ 26 varianter
Toppselgere
17%
+ 26 varianter
249 kr
299 kr
Kjøp
Kjøp