Hva er en bra proteinbar?

Proteinbarer er proteinbarer, ikke sant? Nei, så enkelt er det ikke. I denne artikkelen går vi igjennom hva du bør tenke på når du kjøper proteinbarer!  

Populæriteten til proteinbarer har økt kraftig de siste årene. Og det er kanskje ikke så rart da de er praktiske og enkle å ha med seg når man behøver mellommåltid, påfylling etter trening eller bare et sunnere alternativ til noe godt.

De mange bruksområdene kan gjøre det vanskelig å navigere i djungelen av utvalget så her kommer noen enkle tips du kan tenke på.

1) Kalorier

En god tommelfingerregel er:

Kalorielette bars: <200 kcal/bar

Mellom bars: 200–400 kcal/bar

Kaloriholdige bars: >400 kcal/bar

Hvorvidt kaloriinnholdet passer deg kommer selvfølgelig an på din energiomsetning og dine mål. Vil du bygge masse vil en kaloriholdig bar (gainer bar) være rett, om du vil g ned i vekt så er en proteinbar med mindre kalorier å foretrekke.

2) Protein

Neste, og kanskje viktigste, punktet er hvor mye protein den inneholder. I en drømmeverden så hadde de hatt så mye protein som mulig, men da blir det vanskeligere å også ha god smak.

En proteinbar bør på det minste ha like mye protein som karbohydrater om det ikke er en gainer/energibar da innholdet av karbohydrater gjerne kan være høyere. Men sikt alltid på 20 - 40 g protein per 100 g.

3) Proteinkvalitet

Proteinmengden per 100 g forteller ikke hele historien da alle proteinkilder ikke er av samme kvalitet. Barer som inneholder melkeprotein er å foredra. Mange inneholder også soyaprotein som anses være godkjent, men like dårligere fra et proteinkvalitet-synspunkt.

Et tips kan være å se etter kollagen i ingredienslisten. Det er bra for konsistens og smak, men ikke som proteinkilde. I ingredienslistene skrives hver ingrediens i fallende ordning så om kollagenprotein står som første ingrediens så er den ikke optimal med tanke på proteinkvalitet.  

4) Smak

Husk at det er proteinbarer du kjøper, og ikke godteri. Så desto mer protein og desto mindre karbohydrater, sukker og fett det er i baren desto vanskeligere er det å holde himmelsk smak. Det finnes noen unntak som klarer av dette, men smaken er som baken og her er det lurt å ta hjelp av kundevurderinger i nettbutikken.