Er du fortsatt på riktig spor?

Et nytt år betyr ofte forandring, ny inspirasjon og drivkraft. Du planlegger nye, spennende mål og får energi av alle mulighetene. Er du nærmere målene og drømmene dine, eller har gamle vaner, samt hverdagens forpliktelser og oppgaver spent krok for deg?

Bare for at du har tatt deg ut av komfortsonen din, betyr ikke dette at du står foran en nedoverbakke hele veien til målet. Latskapen lurer alltid rundt hjørnet og smyger seg på deg så fort du blir distrahert og snubler i dine nye, hverdagslige rutiner.

Disse hindrene og vaklende stegene gjør deg ikke mislykket, men gjør deg heller til et menneske. De mest fremgangsrike menneskene i verden har perioder hvor de faller tilbake inn i gamle vaner og mister fokus. Hva som skiller dem fra mengden er verken viljestyrke eller disiplin, det er heller deres evne til å reise seg og raskt komme tilbake på riktig spor igjen.

Å elske det du gjør

De som tatt steget mot forandringen, som har snublet, falt overende og reist seg igjen, for å til slutt finne en riktig balanse og en sunn livsstil, vet hva det handler om. Mange ganger får de høre fra folk rundt seg hvilken utrolig disiplin de må ha. Nei, disiplin har svært lite å gjøre med en livslang forandring. Definisjonen av disiplin er å trene på å følge en spesifikk retningslinje eller oppsatte regler for deretter å utstede straff ved minste avvik. Selvdisiplin innebærer å øve på å ha kontroll over seg selv, sine følelser og oppførsel. Det er strikt og militært. Det kan fungere for å ta de første stegene. Men om vi skreller bort alle begrep og etiketter, handler det til slutt om at vi mennesker alltid gjør det vi elsker mest. Enten elsker du å være i form og full av energi mer enn hva du elsker søppelmat og sitte hjemme i tevesofaen. Eller så elsker du søppelmat og den tiltalende tryggheten i din avslappede tilværelse mer enn hva du elsker å være i form og ta livet ditt til neste nivå. Det er ikke mer vanskelig enn som så. De valgene du tar i livet er en refleksjon av hva som for øyeblikket gir deg størst nytelse og minst motstand.

For å virkelig elske det du gjør, må du jobbe med det. Det er som en ferdighet som du hver dag øver på for å bli bedre på. Om du beslutter deg for å komme i form, kommer du mest sannsynlig ikke til å entre treningsstudioet brennende av selvtillit fra dag én og virkelig elske hvert sekund av besøket ditt der. Det er sannsynlig noe du trenger å jobbe deg frem til – og du trenger ikke å elske det i begynnelsen. Mest sannsynlig kommer du til å hate det ettersom du føler deg svak, klumpete og som en utenforstående når du trener side om side med noen som er veltrent. Men det spiller ingen rolle. Absolutt ingen rolle. Vi har alle vært der, og ettersom du øver deg dag etter dag, kommer du til å begynne å elske det mer og mer. I løpet av kort tid er det ikke lenger den desperate drivkraften til forandring som driver deg, det er ingen form for ”disiplin” som får deg til å gå til treningsstudioet hver dag. Istedenfor tar du deg dit fordi du liker det. Du elsker følelsen av å føle deg bra, å være i form, å bli sterkere, å kunne gi alt på treningsstudioet og rense hode og kropp fra hverdagslig stress. Når du har kommet dithen, føles det lett og naturlig. Det blir en livsstil. Å spise sunt og frigjøre tid til treningsstudioet er helt plutselig blitt like enkelt og naturlig som det en gang var å plukke med seg hurtigmat på veien hjem fra jobb for deretter å parkere i sofaen resten av kvelden.

Når du snubler og faller

Livet kommer til å spenne krok for deg, noe som er ufravikelig. Alt fra sykdom, relasjonsproblemer, endrede arbeidsvilkår eller økonomiske bekymringer. Smerte, lidelse og frustrasjon kommer alltid til å være en del av reisen til ethvert meningsfullt mål som vi har satt opp for oss selv. Det finnes ingen måte å unngå dette på. Ingen oppmuntrende ord fra en selvhjelpsguru eller en lapp med positive bekreftelser kommer til å gjøre deg immun mot livets utfordringer. Å ta seg gjennom disse tilfeldige hindrene og kjempe i oppoverbakke, er en viktig del av livet og en viktig ingrediens til fremgang. Vi trenger en viss mengde motgang og stress for å føle oss bra, for å bli sterkere og for å nå dit vi vil. Målet bør aldri være å unngå dette, men heller å lære seg å håndtere det og bruke det til vår fordel. Stress og motgang håndtert på en korrekt måte kan bidra til fokus over hva som er viktig samt til en sterkere selvtillit.

Å sette mål for deg selv

Vi forstår tidlig hvor viktig det er å regne og måle alt som er verdifullt for oss. Som barn regnet vi hvor mange ganger vi klarte å hoppe tau, hvor mange kuler, steiner eller annet vi samlet på. Vi regnet antall mål da vi spilte fotball og vi hadde nøye oversikt over hvor langt eller høyt vi hoppet. Vi hadde rett og slett steinkontroll på alt som var viktig for oss – for å hele tiden vite hvor vi sto i forhold til venner og klassekamerater. Mange av oss gjorde til og med arbeidet med skolen om til en konkurranse for oss selv eller mellom de beste vennene.

Dessverre mister mange av oss denne evnen under skolegangen og i innfasingen til arbeidslivet. Evnen til å sette opp små mål og hele tiden måle resultater i jakten på noe bedre – å gjøre det til en lek og bli motivert av det. For det er selve jakten på forbedring som gjør det så gøy. Og det er nettopp dette som så mange av oss mister når vi støpes inn i samfunnets stramme, korporative form.

De som er fremgangsrike i sin karriere, sport eller idrett, måler og holder oversikt på en lignende måte som vi gjorde da vi var barn. De har oversikt over fremstegene sine innen de områdene som de anser for å være viktige. De har nøye tilsyn over treningen sin, adferd, økonomi, relasjoner… alt de vil forbedre og ha mer av.

Å holde regning stimulerer oss til bedre resultatet innenfor det vi måler. Det styrker grunnlaget som skapte disse resultatene fra begynnelsen av.

Det er en naturlig del av å være menneske å ville forbedre resultatene våre, og er det som har drevet menneskeligheten fremover gjennom årtusen. Dette er noe mange av oss fortsatt gjør når vi fører en treningsjournal for hver treningsøkt. Å bare ta seg til treningsstudioet for å utføre noen øvelser på et papir, eller bare dra i noen maskiner på måfå, mister snart tiltrekningskraften sin. Å istedenfor gå dit med en plan og jakte bedre resultater, hvor små de enn måtte være for dagen, er både motiverende og gøy.

Om du skulle skrive ned og måle resultatene dine i minst fem av dine viktigste personlige- og jobbrelaterte områder, tenk deg da hvor motivert du skulle være hver gang resultatet ble forbedret i din favør.

Om du ikke allerede har gjort det, så lag en journal over det som er absolutt viktigst for deg og hvor du ønsker å gjøre fremsteg. Dette kan være innen trening, økonomi, arbeid/skole, fritid, helse, familie, relasjoner, personlige prosjekt og å hjelpe medmennesker. Skriv ned hva du vil oppnå og vedlikeholde innenfor hvert område, hvorfor det er viktig for deg og hva du kan gjøre allerede i dag for å komme et steg nærmere. Gå gjennom denne journalen før du skal sove for å motivere deg innenfor morgendagen slik at du hopper ut av sengen fylt med energi så fort vekkerklokken ringer. Skriv deretter ned hvert fremsteg som du gjør innenfor hvert område, og jeg lover at motivasjonen din kommer til å stige til himmels – og resultatene og fremgangen din likeså!