Best før-merking og varer med kort holdbarhet

Matvarer og kosttilskudd er alltid merket med en "best før"-dato. Denne merkingen viser når produktet holder sin høyeste kvalitet. Men hvordan fastsettes disse datoene, og hva skjer når "best før"-datoen er passert?

Forskjellen mellom kort holdbarhet og best før

"Best før" og "kort holdbarhet" er to ulike begreper. "Kort holdbarhet" brukes ofte på produkter der "best før"-datoen nærmer seg, men som fortsatt er innenfor grensen.

"Best før"-datoen angir tidspunktet hvor produsenten ikke lenger kan garantere produktets opprinnelige egenskaper som smak, friskhet og konsistens. Etter denne datoen kan kvaliteten reduseres, men produktet blir ikke automatisk ubrukelig.

"Kort holdbarhet" er vanligvis en merking brukt av forhandlere, ikke produsenter. Disse produktene selges ofte til rabatterte priser fordi de nærmer seg "best før"-datoen.

Produktet blir ikke automatisk dårlig

Så lenge en vare oppbevares riktig, skjer det få store endringer i næringsverdien. Enkelte stoffer kan imidlertid reduseres over tid, spesielt de som reagerer (oksiderer) med oksygen og fungerer som antioksidanter, for eksempel vitamin C og E.

En vare kan ofte være spiselig lenge etter "best før"-datoen, men for at dette skal være mulig, må varen oppbevares riktig. Generelt er varme, sollys og luft dårlig for holdbarheten. En tett forseglet emballasje som oppbevares unna sollys og ved riktig temperatur, har gode sjanser for å vare betydelig lenger enn den angitte "best før"-datoen.

En leverandør kan aldri garantere at en vare holder beste kvalitet frem til "best før"-datoen dersom den ikke oppbevares korrekt. Oppbevaringsinstruksjoner skal være angitt på etiketten på alle matvarer og kosttilskudd. Ulike varer har ulik følsomhet for tid og oppbevaring. Kjølevarer er langt mer sensitive enn tørrvarer. For eksempel vil proteinpulver holde seg mye lenger etter "best før"-datoen enn en kartong melk.

Se, lukt og smak

Mennesker har ikke den beste luktesansen i dyreriket, men vi er eksepsjonelt flinke til å oppdage når mat har blitt dårlig. Hvis en vare har gått ut på dato, er det alltid viktig å se, lukte og smake for å vurdere om den fortsatt er spiselig. Hvis maten både ser ut, lukter og smaker normalt, er det mest sannsynlig helt trygt å spise den.

For visse produkter er det ikke mulig å gjøre denne vurderingen, spesielt for kapsler og tabletter. Disse har som regel svært lang holdbarhet og blir sjelden dårlige på en måte som kan gjøre deg syk. Det som derimot kan skje, er at de mister noe av sitt aktive innhold, for eksempel vitaminer og mineraler. For denne typen produkter er risikoen for at de blir dårlige, med andre ord minimal.

Viktige merkinger

Alle produkter har to viktige merkninger: "Best før"-dato og oppbevaringsinstruksjoner. Følg alltid instruksjonene for å forlenge holdbarheten. "Best før"-datoen stemples vanligvis på pakken, ofte sammen med batchnummeret.

Best før ≠ siste forbruksdag

Siste forbruksdag er en annen type merking som ikke må forveksles med "best før". Siste forbruksdag er en frivillig merking som brukes på produkter som kan være farlige å spise etter at denne datoen er passert. Denne merkingen finnes ofte på ferske matvarer som fisk og kjøtt, men også på visse typer spesialnæring (SÆR NÆR) som brukes i helsevesenet.

Dette er en uvanlig merking og finnes stort sett ikke på kosttilskudd eller de fleste vanlige matvarer.

Hvordan fastsettes best før-datoen?

Det finnes ingen standard metode for å fastsette "best før"-datoen for alle typer varer og matvarer. Denne merkingen avgjøres som regel basert på produsentens erfaring med sine egne produkter og informasjon fra underleverandører om ingrediensene.

Mange produsenter bruker etablerte metoder for å teste holdbarhet ("shelf life"), som tilsvarer best før-datoen. Disse testene kan variere, men innebærer ofte stresstester der produktene utsettes for varme, luft, lys og i noen tilfeller bevegelse, noe som kan få mange produkter til å klumpe seg. Slike tester gir et godt inntrykk av hvor lenge et produkt forventes å holde seg i emballasjen.

"Best før" er derfor ikke en absolutt grense for når et produkt ikke lenger kan spises, men en indikasjon på når produsenten ikke lenger garanterer forventet kvalitet. Bruk syn, lukt og smak for å vurdere om produktet fortsatt er brukbart – det er det ofte, selv etter at "best før"-datoen er passert.