Alexander Gustafsson: Bring it on!

Til tross for tapet mot mesteren Jon Jones gikk Alexander ”The Mauler” Gustafsson ut av buret som en vinner. Nå vet han hvordan amerikaneren skal beseires i returen. Men først gjelder det å komme tilbake fra kneskaden.

I fjor sommer kom beskjeden som en samlet kampsportbransje så frem til. Omkampen mellom MMA-fighter Alexander ”The Mauler” Gustafsson og den regjerende tittelholderen i lett tungvekt, Jon ”Bones” Jones skulle holdes i september.

Endelig skulle nordboeren få sin andre sjanse til mesterbeltet i organisasjonen UFC, Ultimate Fighting Championship. En blond viking mot en steintøff og rutinert mester.

–Allerede ved den forrige kampen sa alle at jeg ikke hadde en sjanse. Men iblant kan det være bra å slå nedenfra. Jeg måtte vise at jeg var en å regne med, sier Alexander.

Gustafsson tapte kampen noe som fortsatt svir:

–Jeg er svært skuffet over at jeg ikke vant. Samtidig er jeg er stolt over at jeg gjorde det så bra som jeg gjorde.

Og da sjansen kom, og returkamp var booket, skadet han kneet sitt. Istedenfor en returkamp ble det operasjonsbordet.

–Jeg sparret og kjente at kneet knakk til to ganger. Det gjorde ikke vondt, det føltes bare rart. Jeg fortsatte å trene, men da jeg våknet neste morgen kunne jeg knapt legge noe vekt på mitt høyre bein.

Nå forbereder han, som satte MMA på kartet for allmennheten i Skandinavia, seg selvfølgelig på å komme tilbake i ringen igjen.

–Det er ingen big deal i det hele tatt. Jeg er skuffet over å ikke kunne slåss, men jeg kommer mye sterkere tilbake, sier han.

Alexander Gustafsson trener nå ved Allstar Training Center i Stockholm, hvor mange MMA-fightere samles.

Slag og spark av jern

Alexander Gustafsson er en kriger med en vinnerinnstilling. For selv om kallenavnet hans kom som et innfall da han og en venn snakket sammen, så stemmer det bra. Akkurat som ringnavnet ”The Mauler” (Stridshammeren) antyder, er hans slag og spark både svært målrettede og harde som jern.

–Jeg må være allround, være sterk i hele kroppen og ha god kondisjon. Jeg trener stort sett aldri for å bli hardere i en spesiell del av kroppen. Treningen min består av å slipe teknikker og å generelt bli sterk og smidig.

At Alexander skulle bli MMA-proff var ingen selvfølge. Han drev med boksing da han var svært ung, fra han var 8 til 10 år. I løpet av tenårene hadde han en lang periode hvor han ikke bedrev noen form for idrett. Så en dag for syv år siden ble han med en kompis til kampsportklubben hans. Så var det gjort.

–Jeg ble hektet med det samme. Jeg tenkte ikke mye på å konkurrere i starten, men innså at det er den beste måten å utvikle seg på. Han debuterte i UFC kun tre år etter at han oppdaget MMA. Siden den gang har han vunnet de fleste kampene. Storkampen ”Gustafsson VS. Silvia” i 2012 fylte Globen i Stockholm og vi fikk se gutten fra landet slå brasilianeren som hadde vokst opp i slummen blant vold og kriminalitet.

Da han året etter møtte belteinnehaveren Jones og ble hyllet som den beste som noensinne hadde utfordret mesteren – da visste vi nordboere at vi hadde en ny idrettsstjerne å være stolte over.

Om MMA

MMA står for mixed martial arts og er en konkurransesport som inneholder ulike kampsporter med fullkontakt som bryting, brasiliansk jiu-jitsu, boksing og thaiboksing. Sporten vokste frem på 1990-tallet med konkurranser mellom utøvere fra forskjellige kampsporter som utgangspunkt.

I løpet av 2000-tallet fikk treningsformen status som en egen kampsport.

Alex sitt daglige kosthold

Off season trenger ikke Alex å tenke på hva han spiser på samme måte som før en konkurranse. Men han følger fortsatt et strengt diettskjema for å få mest mulig ut av sin harde trening. Hans hovedtrener Andreas Michael sier spøkefullt at ”Alex spiser alt han ser”, men at han nå har begynt å fokusere på å spise mye proteiner, mye grønnsaker, ”rene” økologiske matvarer og kosttilskudd. Som dette ser en off season-dag ut:

07.00 Grøt og to egg, Only One Advanced + multivitamin og Omega-3 70%, samt BCAAXL caps, alt fra Star Nutrition.

09.00 Like før trening tar jeg en Creatine Complete Extreme.

09.30 Under økten nipper jeg på Octane fra Star Nutrition.

10.30 Etter økten jeg tar en shake med Recovery-Pro.

12.30 Spiser lunsj, gjerne husmannskost med masse grønnsaker.

16.00 Som mellommåltid tar jeg en Whey-80 og et par riskaker.

17.00 Siden det er tid for trening igjen tar jeg en Kre-alkalyn powder fra Chained Nutrition.

17.30 Under treningen sørger jeg for å få i meg aminosyrer.

18.30 Etter treningen inntar jeg en Gourmet Pro.

19.30 Kveldsmat, gjerne kylling og grønnsaker.

23.00 Før jeg legger meg tar jeg en proteindrink, Whey-100.

 

Alexander Gustafsson bygger også muskler i treningsstudioet.

Alex sin treningsuke

Innenfor MMA konkurrerer de fleste fighterne i gjennomsnitt tre eller fire ganger per år. Innen konkurranse er det ekstremt hard trening som gjelder for å nå toppformen og matchvekt. Alexander trener også hardt mellom konkurransene – off season. Hans fokus er da rettet mot å løfte tungt, trene de teknikkene innenfor de fleste sportene som inngår i MMA, strekke ut og få regelmessig massasje. Slik ser en treningsuke off season ut:

MANDAG 

FORMIDDAG 2 timer styrke i form av sirkeltrening, styrketrening i treningsstudio: markløft, knebøy, chins med vektvest, dips med vektvest, alle basisøvelser som frivending og lignende, både lave og høye reps, med trener Andreas Michael.

ETTERMIDDAG 1 time bokseteknikk med treneren Andreas Michael.

TIRSDAG 

FORMIDDAG 1,5 timer grappling-teknikk med trener Alan Nascimento.

ETTERMIDDAG 1 time og 15 minutter bryting med trener Jesper Hallberg.

ONSDAG 

FORMIDDAG 1,5 timer med thaiboksing med trener Jocke Karlsson.

ETTERMIDDAG 1,5 timer grappling-teknikk med trener Alan Nascimento.

TORSDAG 

FORMIDDAG Cirka 2 timer bryting, kondisjon og teknikk med trener Ilir Lati.

KVELD 1 time og 20 minutter boksing med trener Andreas Michael.

FREDAG 

FORMIDDAG 2 timer styrke i form av sirkeltrening, styrketrening i treningsstudio: markløft, knebøy, chins med vektvest, dips med vektvest, alle basisøvelser som frivending og lignende, både lave og høye reps, med trener Andreas Michael.

ETTERMIDDAG 1 time og 15 minutter grappling med sparring med trener Alan Nascimento.

LØRDAG 

Løpe en mil med trener Andreas Michael.

 

Å teste grenser er hverdagsmat

–Det er spennende at en eneste kamp kan gi så mye. Jeg fikk også en rekke gratulasjoner. At han har det lille ekstra som trengs for å nå toppen råder det ingen tvil om. Hans egen analyse lyder som følger:

–Motivasjonen min er sterk. Jeg vil at det jeg gjør skal gi meg noe. Å gå inn i en kamp er det ultimate adrenalinkicket – jeg vil bli best. Selv kaller jeg meg for verdens dårligste taper.

Å teste grenser er hverdagsmat for Alexander. Han beskriver seg selv som en person som elsker å dykke ned i dype farvann.

–Utfordringer gjør livet verdt å leve. Jeg er rastløs og liker å holde meg i aktivitet. Det er nok en slags kombinasjon av mange faktorer, sier han og ler.

I dag bor han i Stockholm og får sjansen til å drilles av landets beste trenere.

Den nystartede MMA-klubben Allstars i Stockholm er hans andre hjem. Tidligere dro han til USA på trenings-camper flere ganger hvert år. Men takket være hans prestasjoner, har han nå mulighet til å fly inn sparringspartnere fra andre land for å få den motstanden han trenger i den beintøffe treningen.

–Jeg ønsker å tilbringe mer tid med familien min. Mine kjente og kjære betyr svært mye for meg og jeg vil ikke velge bort noe her i livet. Karrieren min må kunne kombineres med et familieliv. Det som motiverer meg er at jeg har en mulighet til å bygge opp et godt fundament for mine fremtidige barn, sier han.

I hverdagen er det hundene, som han har sammen med kjæresten Amanda, som er hjertebarna. De er to sjarmerende kjemper av rasen American Bully XXL som paret hentet fra Nederland. Sjarmtrollene går under navnene Ghostface og Sativa og krever en hel del mosjon. Og som sine eiere trives de ute i naturen.

–Vi besøker ofte familiene våre i helgene. Foreldrene mine har en gård som vi pleier å være på, og der har jeg bygd et eget treningsstudio.

Drømmen for fremtiden er å eie et stort hus på landet hvor de kan ha oppdrett av hunder. Inntil videre er det hovedstaden som gjelder for paret. Hardt arbeid, ene og alene, er det som skal bringe Alexander til toppen.

For det er toppen han streber etter, gutten som har skrevet kampsporthistorie og som går under benevnelsen ”en av tidenes beste tittel-fightere”. Om hans vide rekkevidde, grundige fotarbeid og hissige krigerånd tar ham dit gjenstår å se. Vi andre får vente ved å barrikadere oss i TV-sofaen for atter en gang å skue helten som gir motstanderen hva han tåler.

 Det beste konkurranseminnet

”Kampen mot Jones er selvsagt en erfaring jeg ikke ville være foruten. Men seieren mot Thiago Silva i 2012, da jeg vant på poeng etter tre runder, var utrolig heftig.”

Om seg selv

”Jeg er både en vinnertype og en ordentlig familiegutt. Jeg har mange nære venner og jeg tar vare på mine relasjoner. Jeg ser på meg selv som en ydmyk person med føttene godt plantet på jorden uansett hva som skjer.”

Treneren Andreas om Alex

”Alex er en ekte gentleman og en allsidig og hengiven atlet. Det er virkelig en stor glede å få være treneren hans. Alex er fantastisk og jeg går hundre prosent inn for oppgaven ettersom jeg bryr meg om ham og vil at han skal lykkes.”

Profil

NAVN Alexander Gustafsson.

ALDER 26 år.

LENGDE 193 cm.

VEKT Matchvekt 93 kilo. Vekt off season 105 kilo.

FAMILIE Kjæresten Amanda og hundene Ghostface og Sativa som er av rasen American Bully XXL. Mor, far og søstre.

GJØR MMA-utøver som konkurrerer i organisasjonen UFC i vektklassen lett tungvekt. Driver kennelen Titan Bullyz XXL sammen med kjæresten Amanda.

INTERESSER Hunder, jakt, kjøre motorsykkel, musikk i alle former, se film.

TRIVES ALLER BEST I oktogonen og på gården til foreldrene mine.

FORBILDE INNEN MMA "Jeg fokuserer mye på meg selv og tenker ikke så mye på hvem jeg ser opp til, men at russiske Fedor Emelianenko har stått ubeseiret i 10 år er sterkt."

Kjøp fler, spar mer
399 kr
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
219 kr
Toppselgere
+ 26 varianter
Toppselgere
+ 26 varianter
299 kr
Kjøp
Kjøp