Lysterapilampe

Lysterapi brukes til å tilføre mer lys i hverdagen under mørkere tider. Vi vet alle at det norske klimaet og mangelen på sol under høst og vinter kan påvirke oss og humøret vårt.

Grunnen til at vi kan bli litt nedstemte under den mørke årstiden er at mangel på sol påvirker hormonbalansen som vi har. Dette omtales ofte som vinterdepresjonssymptomer og viser seg som ubalanse, dårlig humør og mangel på energi i kroppen.

Lysterapi og lysterapilamper er laget som et hjelpemiddel for å gjenopprette balansen igjen helt uten direkte medisinering. Lysterapilamper brukes både i forebyggende mot disse symptomene, men kan også brukes terapeutisk for å få tilbake en god hormonbalanse.

Dette gjør en lysterapilampe

I løpet av de mørkere periodene av året så skjer det en overproduksjon av hormonet melatonin i kroppen. Melatonin fungerer som et søvnmiddel för hjernen og det er dette som fører til at vi blir trøtte. Denne tilstanden kalles vinterdepresjon.

Normalt slutter kroppen å produsere melatonin når vi blir utsatt for sollys. Problemet er at under vintermånedene får vi ikke nok sollys ettersom vi tilbringer mesteparten av tiden da det er dagslys innendørs på jobb eller skole.

Det en lysterapilampe hjelper med er å få kroppen til å opprettholde en balanse mellom hormonene og på den måten få oss til å føle oss mer energiske under vinterhalvåret.

Lysterapi hjemme

Isteden for å dra til et stort senter med lysterapi fungerer det veldig bra å ha en mindre og enklere variant hjemme. Jeg har selv testet lysterapilampen hjemme i snart to måneder og det gir et bra resultat. Jeg har lettere å komme igang på moprgenen og føler meg mer opplagt under formiddagen. Lysterapilampen lyser virkelig opp stua og hverdagen. Med lysterapilampa hjemme kan du ha den på under frokosten hver dag og vi kan si hade til høst- og vinterdepresjoner!

Lysmengde blant lysterapilamper

Lysmengden i en lysterapilampe måles i enheten LUX. Enheten LUX er en utregning som går på hvor mye lys per kvadratmeter en lyskilde gir fra seg. Vår lysterapilampe som du få kjøpt her hos Gymgrossisten gir fra seg ca 10 000 LUX, dette kan sammenlignes med en lampe hjemme som gir fra seg ca 50 LUX og ved fullmåne som da gir fra seg ca 1 LUX.

  • Svakt lys hjemme: 50 lux
  • Kontor: 500 lyx
  • Supermarked: 1000 lux
  • En overskyet dag: 10 000 – 20 000 lux
  • Direkte sollys: 100 000 lux

Lysterapilampa du finner her hos Gymgrossisten gir fra seg samme lysmengde som du får på en overskyet dag utendørs. Tidligere har man bare hatt tilgang til lysterapi hos helsevesenet i form av behandling i spesielle lysrom. I løpet av de seneste årene har man utviklet andre alternativ i form av lysterapilamper du kan bruke hjemme på daglig basis. Søvnprofessoren Torbjörn Åkerstedt, som forsker innen søvnproblemer og lysterapi sier følgende i et intervju:

 ”Lysterapilamper fungerer på de aller fleste. De har en markant effekt på nedstemthet som sesongmessig depresjon og vanlig depresjon."

Han påpeker også at for personer som har problemer med å sovne om kvelden, kan lysterapilamper være en god behandling. Om morgenen, for å våkne, bør du bruke lysterapilampen for å få den biologiske klokken til å komme til sin rett.


Da skal du bruke lysterapilampe

En lysterapilampe bør og skal helst ikke brukes på kvelden. Dette er fordi din biologiske klokke da blir feil innstilt. Dette vil påvirke kroppen negativt og du får økt risiko for depresjon og nedstemthet.

Lysterapilampen bør i stedet brukes om morgenen mellom klokken seks og åtte. Dette er for at kroppen skal tilpasse seg at det er morgen og at det er på tide å kickstarte alle systemer.

Bruk lampen i minst en halvtime, men gjerne opptil en time. Plasser den vendt mot deg under frokosten og morgenkaffen. Rett den gjerne mot en vegg eller et bord slik at lyset ikke skinner direkte på deg og øynene dine, og unngå å stirre rett inn i det. Som med enhver lyskilde.


Bruk gjerne lampen under morgentreningen hvis du trener hjemme. Rett den mot deg når du gjør morgenyoga på yogamatten eller når du trener med dine kettlebells.

Alternativ til lysterapilamper

Lysterapi er et veldig godt hjelpemiddel dersom du har problemer med å få nok lys under høst og vinter. Noe som også henger sammen med en god helse, bortsett fra å få nok med dagslys, er trening. Er du ute hver dag under de lyse timene på dagen, får du en god dose lys mens du beveger deg. Da slår du to fluer i en smekk, som man kaller det.

Dessverre er det mange som har vanskelig for å komme seg ut i løpet av de timene det er lyst, og hvis det regner og er ruskevær ute holder man seg helst innendørs under pausene på jobben. Da passer det perfekt med en lysterapilampe!

Noe man også trenger under vinterhalvåret i Norge er tilskudd av D-vitamin. Man får normalt D-vitamin fra dagslyset når man er utendørs. Under sommerhalvåret holder det, ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige, å være ute i solen i ca 15 minutter for å få den daglig dosen av D-vitamin.

Men de sier også at solen i norden er for svak under vinterhalvåret til at produksjonen av D-vitamin ska stimuleras. Da er det viktig med et tilskudd av denne vitaminen.

Verdt å nevne i denne sammenhengen er at solarier ikke bidrar til noen D-vitamin produksjon.

Prisfunn
519 kr
Laveste pris 519 kr
Laveste pris 519 kr
Kjøp fler, spar mer
215 kr
Kjøp fler, spar mer
169 kr
Kjøp fler, spar mer
119 kr