Allt du behöver
veta om PWO
Kosttilskuddskolen

Alt du trenger å vite

om PWO

Forkortelsen PWO står for «Pre-Workout» og er et samlenavn på produktene som inntas i prestasjonsfremmende formål før fysisk aktivitet.

Sammenlignet med f.eks. proteinpulver, gainers og vitamintilskudd, er PWO et relativt nytt fenomen i sportsernæringsmarkedet. Et fenomen som de siste årene har utviklet seg til å bli en av de mest populære produkttypene, alle kategorier, blant dere forbrukere. Grunnen er enkel, en god PWO gir umiddelbar effekt og gir deg styrke til å trene hardere og prestere bedre. Enten det er å løfte tungt, hoppe høyt eller løpe lange distanser

Velg riktig produkt

Det finnes nesten like mange varianter av trening som det finnes treningsfolk. Derfor er det viktig å kunne navigere riktig i PWO-jungelen og finne et produkt som passer for ens individuelle forhold. Hvis du lager en forenklet oppsummering kan du si at en PWO har tre ulike grunnleggende egenskaper – utvikle fokus, fremme pump og forbedre utholdenhet.

For at du skal kunne velge riktig PWO må du først og fremst komme frem til hvilke av disse karaktertrekkene som passer best for deg. Hvis du ofte føler deg sliten og ufokusert før treningsøktene dine, bør du se etter et fokusorientert produkt. Driver du med tung styrketrening og streber etter god muskelkontakt, kan noe pumpefremmende være til stor glede. Og hvis du har for vane å trene lange lavintensive treningsøkter, er et utholdenhetsorientert produkt klart å foretrekke.

I de fleste av alternativene som er tilgjengelige på markedet, er det forsøkt å balansere alle disse egenskapene for å lage et så komplett produkt som mulig. Volumforholdene mellom de ulike ingrediensene, som på sikt utgjør egenskapene, kan imidlertid variere mye fra produkt til produkt. Derfor er det viktig at du går gjennom innholdsfortegnelsen før du bestemmer deg for hvilken PWO du velger å kjøpe.

Nedenfor har vi knyttet to nøkkelingredienser til hvert segment og i parentes angitt i hvilket mengdeområde hver ingrediens skal forekomme for å gi en akseptabel effekt.

Fokus: Koffein (200-300 mg), BCAA (6-10 g)

Pump: L-arginin (3-5 g), L-citrullin (3-5 g)

Utholdenhet: Beta-alanin (2-3 g), nitrat (450-900 mg)

+ 5 varianter
459 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
25%
+ 11 varianter
Toppselgere
25%
+ 11 varianter
284 kr
379 kr
Kjøp
Kjøp
+ 4 varianter
429 kr
Kjøp
Kjøp
+ 2 varianter
339 kr
Kjøp
Kjøp
25%
+ 4 varianter
487 kr
649 kr
Kjøp
Kjøp
+ 5 varianter
429 kr
Kjøp
Kjøp

Hvordan virker det?

Å forklare den biologiske virkningsmekanismen til alle PWO-ingredienser på markedet vil bety en stor mengde tung og kjedelig lesing. I stedet prøver jeg å være kortfattet og fokusere på de vanligste komponentene.

Kreatin - Øker mengden kreatinfosfat i muskelen. Kreatinfosfat fungerer som en rask energikilde under høyintensiv trening.

Koffein - Øker årvåkenhet og forbedrer konsentrasjonen ved å stimulere sentralnervesystemet.

L-arginin - Øker mengden nitrogenoksid i blodet. Nitrogenoksid øker igjen blodstrømmen til arbeidende muskler, noe som forårsaker en "pumpe".

Beta-alanin - Øker mengden karnosin i muskelen. Karnosin fungerer som en buffer mot melkesyre og lar deg trene lenger før pH-verdien i muskelen blir lav.

BCAA - Reduserer produksjonen av den beroligende nevrotransmitteren serotonin ved å senke konsentrasjonen av forløperen, L-tryptofan, i blodet

Hvordan inntas PWO?

Som navnet tilsier er PWO et produkt som tas før trening. Men hvor lenge før? Det kan variere fra produkt til produkt, men det er vanligvis veldig lite. Hovedparameteren å ta hensyn til her er heller hvordan du selv ønsker å oppleve effekten

Standardanbefalingen når det gjelder tidspunktet for inntaket ditt er 30 minutter før fysisk aktivitet. På denne måten får alle aktive ingredienser tid til å bli absorbert og begynne å virke akkurat i tide til at du kan gå ut av garderoben. Det vil si full sving fra første repetisjon, i første sett, på første øvelse. Noen foretrekker imidlertid at effekten bare slippes litt lenger ut i treningen, når du normalt begynner å bli sliten og svekket. Da bør du heller drikke din PWO i nærmere tilknytning til treningsøktens start. Foreslått sammen med BCAA som også bør tas på det stadiet for best effekt.

Det er imidlertid anledninger og forhold der du helt bør avstå fra å bruke PWO. Personer som er følsomme eller intolerante overfor ingrediensene i produktene er selvfølgelig omfattet av disse avholdsanbefalingene, det samme gjelder barn under 18 år og gravide og ammende. Av åpenbare grunner bør PWO også unngås i umiddelbar nærhet til leggetid, da det vanlige koffeininnholdet ellers kan gjøre det vanskelig å sovne. Hvis du teller bakover fra tidspunktet du planlegger å legge deg, sørg for at du har et tidsvindu på minst fem timer til tidspunktet for PWO-inntaket.

Populære PWO-produkter
Nyhet
2 for 1
+ 7 varianter
Nyhet
2 for 1
+ 7 varianter
399 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
+ 2 varianter
Toppselgere
+ 2 varianter
319 kr
Kjøp
Kjøp
Toppselgere
+ 11 varianter
429 kr
Kjøp
Kjøp