GUIDE

10 tips til utetrening i vinter

Fortsett å trene uansett hvordan situasjonen i verden ser ut – fordi det får oss til å føle oss bra! Nå vil mange trene ute og vi skal ikke la kulde og mørke hindre oss i å få til en sykt bra styrketreningsøkt på nærmeste utegym. Eller hvorfor ikke samle sammen vennegjengen og bære ut treningsutstyret ut på tomten i den friske luften?! Her får du de beste tipsene for at utetreningen skal bli så bra som mulig selv under litt ruskete værforhold.

10 tips til utetrening i kjøligere vær

Funksjonsklær

Hold deg varm og ventilert samtidig. Når du svetter og blir våt, trenger fuktigheten å ta veien et sted, ellers kjøles du raskt ned hvis du ikke kan holde samme høye tempo gjennom hele treningsøkten. Mange funksjonsplagg har mesh-stoff i armhulene og på ryggen for å transportere ut fukt. Og selv om vi skulle ønske vi hadde solskinn og snø på bakken hele vinteren, er noen deler av Norge litt ustabilt på denne tiden av året og regnet er ofte ikke langt unna. Invester derfor i et skallplagg som tåler fuktighet.

Varme hansker med godt grep

Hold hendene varme uten å gå på kompromiss med teknologien. Bruk et par treningshansker som har et bra grep selv under tøffe værforhold. Du vil ikke miste vektstangen i feil posisjon, men samtidig ikke heller ha dårligere komfort. Velg noen med et materiale som puster godt for å holde fuktigheten borte.

Hodelykt

Hvis du ikke har muligheten til å gå ut og trene i löpet av de få timene med dagslys denne årstiden har å tilby, er hodelykten et flott hjelpemiddel. Ha den på underveis til treningsplassen. Når du er der, kan du plassere den opp mot en stein eller lignende og på den måten lyse opp området du skal trene på. Hodelyktene har ofte flere forskjellige steg for å stille inn lysstyrken, og du får et godt generelt lys på treningsplassen. Hvis du ikke har en hodelykt fungerer også lampa på mobilen bra, men husk at batteriet raskt kan gå ut hvis det er veldig kaldt ute.

Lettere ryggsekk

Ta med en lettere ryggsekk som du kan legge våte klær i når du blir veldig var. Da slipper du å kjøle deg raskt ned av fuktigheten. I ryggsekken kan du dessuten også ha med lettere utstyr, shakeren, en proteinbar og et ekstra plagg hvis du tar på deg for lite.

Liggeunderlag eller matte

Ikke hopp over alle de fantastiske øvelsene som krever at du må stå på knärne eller ligge ned bare fordi du trener utendørs. Husk å ta med et liggeunderlag eller en treningsmatte så blir det både varmt og du slipper å få vondt i knærne eller ryggen.

Sko med grep eller pigger

Det blir glatt på bakken om vinteren både med og uten snø og is. Tren med et par sko som har godt grep eller ta på brodder som er lette å ta på treningsskoene for å unngå å skli.

Termos med varm drikke

Det høres kanskje latterlig ut, men hvorfor ikke gjøre treningen til en fantastisk tur hvor du tar med deg noe varmt å drikke i en termos for å holde deg varm fra innsiden. Tips: varm opp vann og bland i en C-vitamintablett. Vi lover, det smaker som varm saft. Nostalgi og boost av immunforsvaret i en og samme kopp! Et annet tips er å ta med en proteinrik og sunn kakao ved å varme opp melk og blande i Supreme Casein med sjokoladesmak. Obs! Rør under oppvarming for ikke å brenne bunnen. En suksess!

Boost immunforsvaret

Gi kroppen din en ekstra boost av vitaminer og mineraler før du drar ut i kulden. På denne tiden av året trenger vi litt ekstra vitaminer og mineraler for å holde virus og bakteriene borte. Reduser risikoen for å bli syk så du ikke går glipp av mange treningsmuligheter.

Treningsvenner

Kanskje det viktigste av alt - ta med deg en ivenn slik at dere kan peppe hverandre for å fullføre hele treningsøkten! Med regn, rusk og mørketid trenger vi alle en ekstra motivert venn å kjempe sammen med.

Gjengen trener sammen ute hele året  

Fordelene med å trene utendørs er mange, og vi lider ikke av mangel på utegym. Perfekte å stoppe opp ved når du går eller springer en tur for å gjøre noen øvelser, eller til og med en hel treningsøkt. Hvis du derimot vil fortsette med tunge vekter, er det litt vanskeligere på de fleste utegym. Gutta i Järfälla Triathlon har funnet løsningen! 

Gymgrossisten har snakket med Martin Carnestedt, en av deltakerne på «Tisdagsfysen», som ble startet i 2017 av initiativtaker Richard "Acke" Axell. De var en gjeng med gamle lagkamerater som spilte hockey sammen som ønsket å fortsette etter at de la skøytene på hylla. Acke, som er brannmann av yrke, har alltid vært det fysiske fenomenet i gjengen. Han skrapet sammen til et treningsstudio hjemme i garasjen og inviterte vennene sine til å bli med.

- Vi har sikkert vært 30 forskjellige deltakere opp gjennom årene. Folk har kommet og gått. Acke holder i treningene og det setter alle stor pris på. Slik at vi andre "dødelige" deltakere har det ganske enkelt. Det er flere fra Järfälla Triathlon som er med hver tirsdag, men det er ikke foreningen som er vert for «Tisdagsfysen», sier Martin.

Gjengen holder hver tirsdag til i Viksjö i Järfälla nord for Stockholm. Når det nærmer seg treningstid, pakker de ut alt utstyret fra en garasje og bygger opp stasjoner ute på en snuplass. Det selvkomponerte utegymmet består av vektstenger med vektskiver, kettlebells, slam balls, plyo-kasser, battle ropes, et selvbygd chins-stativ, seks utrangerte røykdykkertuber for rygg og litt annet smått og godt.

- Hver økt begynner med at vi sparker litt fotball, "gris" og "ku". Personen som går ut først må ha brannmannshjelm gjennom hele treningsøkten, noe som betyr at den er alvor fra første spark. For de øktene der svetten skal renne litt ekstra, er det en haug med gammelt utslitt utrykningsutstyrfra Redningstjenesten vi ha på oss. Vi trener alltid med konkurranseopplegg, to eller tre lag oftest. Oppsettet er sirkeltrening med opptil ti forskjellige stasjoner og alltid med litt løping rundt kvartalet innlagt. Laget med flest poeng når tiden er ute vinner. Vi kjører ca. 30 minutter med intens trening per økt.

Nå under vinteren gjør de mer eller mindre de samme øvelsene. Treningen er så hard at de raskt får opp varmen. En hodelykt brukes høst og vinter, noe som gjør det lettere under løperunden rundt kvartalet i mørket. Det kan bli litt vanskelig ellers, blant annet har det blitt noen forstuede føtter opp gjennom årene. De har med seg sin egen belysning som settes opp på gårdsplassen for å kunne fokusere på øvelsene og utstyret.

TIPS!

Martins tips til deg som ønsker å starte et lignende opplegg med vennene dine:

  1. Dere trenger ikke være mange. Bare dere er et par som kan motivere hverandre til å kjempe videre selv de kaldeste og mørkeste dagene.
  2. Samle sammen de redskapene du har og kom i gang. Du kommer langt på en vektstang og noen passende vektskiver.
  3. Det er som alltid, den beste treningen er den som det blir noe av. Vi liker veldig godt at det er en kort, men intens økt.
  4. Alle i gjengen vår har familie og/eller barn hjemme, noe som er en stor utfordring. Kjør en kort og intens treningsøkt, så får dere hverdagen til å fungere. Dette oppleggetr har vi virkelig likt!
Populära uteträningsprodukter
25%
262 kr
Laveste pris 349 kr (-25%)
Overvåke
Laveste pris 349 kr (-25%)
Overvåke