Derfor bør du spise omega-3

Omega-3 er en gjenganger i manges kosttilskuddsregime, men hva er det egentlig? Og hvorfor er det bra? I denne artikkelen ser vi nærmere på de vanligste spørsmålene om omega-3.

Sammenliknet med PWO, fettforbrennere og aminosyrer kan vel ikke omega-3 sies å være det mest stimulerende kosttilskuddet Det gir ikke effekt øyeblikkelig og det markedsføres ikke som noe som kommer til å gjøre at du ser bedre ut på stranden. Til tross for det er omega-3 et kosttilskudd med flere helsemessige og treningsrelaterte fordeler.

Hva er omega-3?

Omega-3 er et samlenavn på en familie flerumettede fettsyrer, der de enkelte fettsyrene EPA og DHA er de viktigste. Kroppen kan ikke produsere omega-3-fettsyrer selv, så man må få dem i seg via mat eller kosttilskudd.

For å forstå hvorfor omega-3 er viktig, må man kjenne til en annen familie av fettsyrer: Omega-6-fettsyrer. Omega-6 er som omega-3 en gruppe fettsyrer som kroppen ikke kan produsere selv og som vi må få i oss via kosten. Begge har en lang rekke vitale funksjoner, og effekten av omega-3-fettsyrene er generelt sett motsatt av de fra omega-6-fettsyrene.

Mens omega-3 virker anti-inflammatorisk, får blodårene til å slappe av og hemmer blodet i å koagulere, gjør omega-6 det motsatte. Ettersom omega-6 har motsatte effekter av omega-3, er det viktig at inntaket av disse fettsyrene er balansert. Hvis det ikke er det, så blir balansen mellom prosessene ujevn. Spiser man for eksempel for mye omega-6, er et en risiko for at inflammasjonsgraden i kroppen blir for høy.

Vår diett i dag

Omega-3 finnes først og fremst i fet fisk, og omega-6 forekommer rikelig i vegetabilske oljer, margarin og nøtter. Industrielt fremstilt mat inneholder ofte noe av det ovenstående, så det er også en stor kilde til omega-6.

Den gode smaken av grillet laks til tross, så spiser vi i vesten betydelig mindre fet fisk enn vi spiser av mat som inneholder omega-6. Mennesket har blitt utviklet på en omega-3/omega-6-ratio på 1:1–1:3. I dag er samme forhold i enkelte tilfeller så høy som 1:20 (d.v.s. 20 ganger så mye omega-6 som omega-3). Effekten av dette antas å bli en ubalanse i de ovennevnte parametrene og en suboptimal helse som følge.

Kostilskudd med omega-3

”Kan man ikke bare spise mer fisk?”, er et godt spørsmål. Absolutt, det hadde fungert bra. Dessverre er det av praktiske, etiske, smaksmessige og økonomiske grunner ikke et alternativ for alle. For de personene– som ikke kan eller vil spise de anbefalte tre porsjonene fisk per uke – er kosttilskudd med omega-3 et godt alternativ.

Fordelene

Så hva kan man forvente seg for fordeler med et økt omega-3-inntak? Noen av de mest relevante er:

Senket blodtrykk – Riktignok ikke et problemområde for majoriteten av den unge, veltrente delen av befolkningen, men allikevel en stor og godt dokumentert helseeffekt av omega-3-tilskudd.

Bedre insulinfølsomhet – Bedre insulinfølsomhet innebærer at det trengs mindre insulin for å lagre karbohydrater i musklene. I tillegg til at det beskytter mot utviklingen av f.eks. diabetes og fettlever er det også positivt for fettforbrenningen.

Bedre kolesterol – En viktig faktor for å motvirke en av vår tids vanligste dødsårsaker: hjerte- og karsykdommer.

Vektnedgang – Omega-3-tilskudd har også vist seg å kunne bidra til vektnedgang. Man antar at grunnen er økt fettforbrenning og/eller redusert appetitt.

Økt muskelbygging – Dette er et punkt som sjelden nevnes når man snakker om omega-3, antagelig i stor grad fordi det er den fordelen det finnes færrest bevis for. Men uansett er det interessant å kjenne til. Det er basert på en studie der man så at åtte uker med et omega-3-tilskudd resulterte i en større stimulering av muskeloppbyggingen av samme mengde aminosyrer enn før perioden med kosttilskuddet.

Verdt å tenke på

Når du bruker et kosttilskudd med omega-3 er det et par tommelfingerregler du med fordel kan forholde deg til:

  • Ta sikte på 1–2 gram omega-3 per dag. Noter at mengden fiskeolje ikke er det samme som mengden omega-3. Er det f.eks. tre gram fiskeolje per dagsdose der totalt ett gram er omega-3, så er et gram det relevante tallet.
  • Majoriteten av de omega-3-tilskuddene som er basert på fiskeolje har liknende mengder EPA og DHA/gram omega-3, men pass allikevel på at inneholdet spesifiseres. Som tidligere nevnt er omega-3 en familie av fettsyrer. EPA og DHA er de viktigste, så det er viktig at du vet hvor stor andel som består av de fettsyrene. En dagsdose på minst 540 mg EPA og 360 mg DHA er hensiktsmessig.
Populære omega-3 tilskudd
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
129 kr
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
Toppselgere
Kjøp fler, spar mer
219 kr
Kjøp fler, spar mer
119 kr