0
0
0
0
Optimer natten for gains

Mange tror at det holder å gjøre det man skal på treningsstudieot for å få resultater. Visse innser ikke at man også må spise rett og at natten har stor påvirkning på resitusjonen.

Når du trener bryter du ned musklene, når du hviler bygges de opp. Ordet hvile pleier man å forbinde med treningsfrie dager, men det er større enn så. Den viktigste hvilefasen for gode treningsresultater, og kroppens velbefinnende i allmenhet, er natten.

En god natt søvn

Søvn er helt nødvendig for at din trening skal bli effektiv. Under tiden du sover får kropp og hjerne slappe av. Under dypsøvnen frisettes høyere nivåer av muskelbyggende hormoner enn under hvilken som helst annen tid på døgnet.

Selv immunforsvaret bygger opp seg og blir mer motstandskraftig mot sykdommer som ellers kunne begrense din trening. Søvnen påvirker metabolismen ved å minske minske blodfettet og insulinets effektivitet forbedres.

Søvnbehov

I gjennomsnitt sover en voksen person ca 7½ timer per natt på hverdager, og ca en time ekstra på helgene. Søvnbehovet er derimot veldig indivuelt.

En viktig faktor som påvirker søvnbehovet er ditt aktivitetsnivå. En person som er inaktiv har ikke samme behov av restitusjon som en person som trener regelmessig. Trener du mer enn 3 økter i uka er du over middels aktiv, og kan med god samvittighet øke dine timer på puta.

Ta en høneblund

Dette hører kanskje ikke hjemme i en artikkel om natten, men for de som ikke rekker nok søvn under natten kan dette gjøre underverker. En kort høneblund eller «powernap» kan hjelpe deg langt på veien å dekke dine timer med søvn.

Slå av det "blå lyset"

Solen kontrollerer døgnrytmen. Når det er lyst blir du våken og når det er mørkt blir du trøtt. Det moderne mennesket er omringet av flere lyskilder enn bare sol og det påvirker vår søvnsyklus . En av de verste er "blått lys", og den vanligste kilden til dette er digitale skjermer av ulike slag. Datamaskinen, TV, mobiltelefon, nettbrett , etc.

Hver gang du utsetter deg for blått lys blir du mer våken og mentalt alert. Biologisk er dette forklart ved at produksjonen av hormonet melatonin avtar. Så unngå å sitte ved datamaskinen, se på TV eller holde på med telefonen sent på kvelden.

Sink, magnesium og aspartat

Kort forklart er ZMA et samlingsnavn på produkter som inneholder mineralene sink og magnesium bundet til aspartat. Magnesium nemlig regulerer energiomsetningen, mens sink spiller en viktig rolle for opprettholdelsen av gunstige testosteronnivåer.

Ved inntak av ZMA i forbindelse med sengegående kan man i teoriten derfor få økt effekt av de nevnte parametre. Årsaken er ikke helt klart, men mange brukere opplever også en betydelig forbedret søvnkvalitet ved regelmessig ZMA forbrukning.

Langsomt protein

For å gi kroppen optimale forutsetninger for å kunne restitusere seg under natten behøver den tilgang til ernæring. Først og fremst protein. Protein er de byggeklossene som kroppen bruker å reparere og bygge opp vev.  

Før man går og legger seg, da man ikke har samme mulighet til å fylle på med protein i samme frekvens som under dagen, er det viktig hvilken kilde proteinet kommer i fra. Ulike typer protein har ulike opptakshastighet og under natten vil du ha et protein med så langsomt opptak som mulig. En av de mest langsomme proteintypene er kasein. Kasein brytes ned og langsomt sender aminosyrer til til musklene over 6-8 timer.

Teanin

En aminosyre med en positiv effekt på søvnen er teanin. Teanin er et derivat av glutamin og finnes blant annet i grønn te. Det er kjent for sin beroligende og stressreduserende egenskaper.

199 kr
Toppselgere
+ 9 varianter
Toppselgere
+ 9 varianter
Star Nutrition
229 kr
Kjøp Kjøp
199 kr